dimecres, 19 de desembre de 2012

L'Impost de dipòsits bancaris, o com crear dues vegades un impost per no crear-lo
Un bon impost.

Avui s'ha publicat al DOGC el Decret de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit. És un bon impost, perquè el paguen els bancs, que a més de ser qui ha causat la crisi i qui sustenta el capitalisme opressor, són les empreses que paguen un tipus més baix d'Impost de Societats (menys, per exemple, que qualsevol comerç de barri), pel complex entramat de deduccions, exempcions i reduccions de quota. El curiós del cas és que CiU va votar 3 vegades contra la creació d'aquest impost: va votar en contra en la tramitació de la llei de mesures de l'any 2011 i 2012 i a una moció presentada el maig passat. 

Perquè s'aprova ara? Perquè Montoro va eliminar l'impost amb una fórmula tant antidemocràtica com fraudulenta, creant un impost a tipus 0 amb una esmena al geriàtric al Senat. El govern del PP crea l'impost perquè no es pugui crear l'impost. Fresh Banking. 

Amb la jugada d'avançar-se i crear l'impost avui, Mas guanya segur, tot i que poden passar diverses coses. El seu perfect combo és el següent: que l'Estat compensi l'impost tal com diu la LOFCA, però que no el pugui aplicar per la llei estatal, o sigui que els bancs i caixes que tant estima el govern convergent no haurien de pagar i, a més a més, es rebrien més calerons de l'estat espanyol. Fainé wins. Una segona opció és que l'estat no compensi l'impost, on Mas també guanya, perquè a ulls dels catalans es veurà un nou atac de l'estat enemic (oju, que ell ha votat tres cops en contra). I, suposo, la pitjor combinació possible per al govern (i la millor per al poble) és que finalment si que s'hagi d'aplicar l'impost i els bancs i caixes (?) paguin. 

Quanta pasta li aixecarem als bancs?

Quedem-nos amb aquest supòsit, que s'apliqui aquest impost com si el govern de l'estat no hagués fet el trilero. Quan es recaptaria? Em tiro a la piscina, entre 250 i 350 milions d'euros. Una bona morterada. Però lluny dels 500 que afirma el govern.

Perquè? Andalusia té 100.646 milions d'euros en dipòsits i recapta 132 milions d'euros, és a dir un tipus efectiu mitjà de 0,13%. Extremadura té 16.468 milions d'euros en dipòsits i recapta 30,3 milions d'euros, tipus efectiu mitjà de 0,18% (els seus tipus aplicables són més alts que a Andalusia). Catalunya té 186.862 milions en dipòsits, ha aprovat una llei calcada a l'andalusa i si recaptés 500 milions tindria un tipus efectiu mitjà 0,26%... El doble que Andalusia amb el mateix tipus aplicable i idèntiques deduccions??? No cola.

Del perquè de la diferència entre tipus aplicables i tipus efectius és tan gran, tinc ganes d'escriure un altre dia. Per això de la tonteria aquesta de que paguem més impostos que a Suècia, i tal.1 comentari:

Melinda ha dit...

més impostos però amb nòmines de merda....no m'agrada gens