dilluns, 23 de maig de 2011

reflexions electorals cerdanyolenques des de l'exili

Des de que participo en una organització política, aquestes són les eleccions que he viscut d’una manera més estranya. Primer, perquè no sé a quina localitat milito, i he viscut tota la campanya des del meu exili a la capital que només em permetia aportar alguna cosa al 2.0. I segon, perquè des de que es va iniciar l’acampada de la Plaça Catalunya per a mi la campanya electoral ha passat a tenir un interès secundari (reflexió que va verbalitzar diumenge un company d’ICV i que expressa de manera precisa com m’he sentit aquests dies). Davant la intensitat i naturalitat dels debats polítics de l’acampada (I sí, també dels intents de manipulació a l'assemblea i comissions...), una campanya electoral convencional m’ha generat una sensació de superficialitat i frivolitat més pronunciada que mai.

Diferents veus ja diuen que ICV-EUiA, som els grans perdedors a la ciutat. Sí, el PSC ha guanyat, el PP ha pujat molt, CiU creix, CxC i ERC entren a l’Ajuntament. Tothom te un motiu fonamentat per a la satisfacció. Tothom excepte nosaltres, que ni hem guanyat, ni hem crescut. Però d’aquí, a l’extrem de donar-nos per morts com a força política; com han fet entre d’altres el pallasso oficial de la política local (que gestiona encara pitjor que jo el seu exili), hi va un tros que només es justifica pel rebuig cap a unes sigles.

Els socialistes han demostrat la seva fortalesa organitzativa a la ciutat. Tot i la davallada general per la nefasta gestió de la crisi i les polítiques neoliberals i antisocials del PSOE, han guanyat. Governaran la ciutat, falta saber amb quins socis. De pactes jo no en parlaré, especialment per respecte als companys i companyes que no tenen abandona com jo la militància a nivell local a la coalició. Però és evident que els nous temps demanen nova política, i aquesta segurament es fa més als carrers que a les institucions.

I el PP ha demostrat a Cerdanyola el mateix que a tot l’Estat: s’està obrint una nova etapa política a l’Estat Espanyol on l’hegemonia del PP pot deixar en anècdota històrica les dues legislatures de Zapatero. Això em preocupa molt i m’indigna més, sobretot m’emprenyo amb els membres del partit socialista que viuen genoflexionats davant el capitalisme. Com podria haver-nos anat si haguéssim tingut dos legislatures de govern socialdemòcrata? Zapatero ens ha negat la possibilitat de saber mai la resposta, per la seva estricta aplicació d’un programa polític neoliberal (sí, sí, amb matrimoni homosexual i altres llibertats morals, però neoliberal en l'essència).

Pot sonar estrany, però vull felicitar a la gent de CxC. Anys enrere dubtava del projecte del PAS i de la seva utilitat per la ciutat. Però moltes de les persones que ara configuren Compromís mereixen el meu respecte i confiança, sobretot perquè amb algunes he compartit militància i em semblen gent íntegra i honesta, com el Carles, l’Ivan o el Chache. Espero que el reconeixement sigui recíproc, més enllà de que ells qüestionin alguna de les persones que han estat lideratges del projecte d’ICV. I també espero que no entrem en una batalla per enarborar la bandera de la puresa de l’esquerra on s’excloguin opcions com ICV-EUiA, que som gent d'esquerres amb un programa d’esquerres; i que tot i el descens, seguim tenint un important recolzament popular i electoral a la ciutat. També vull felicitar al Dani Mallén, perquè Cerdanyola guanya un excel•lent regidor, molt per sobre de la mitjana de la resta del consistori.

Sé que és un anàlisi poc polític, per part meva. Però al final les polítiques la fan les persones, i com he dit al principi, per a mi aquesta ha estat una campanya estranya. I prefereixo pensar en que aquesta tarda torno cap a plaça Catalunya, a seguir fent política, més de la que havia fet a la meva vida.

16 comentaris:

Roger Morales i Puig ha dit...

Amb tots els respectes cap a una de les professions més dignes de la humanitat (els pallassos), comparteixo pràcticament el 100% del que dius.

Pol Moragas ha dit...

Si Jesús, tu ets el més llest del món mundial.

1. Jo no m'he anat a cap exili. Fa 5 anys que visc a Sant Cugat per motius familiars i 8 anys que faig vida a Sant Cugat (Escola, amics, etc).

2. Estic orgullos de poder estar al partit que identifico amb mi, i per contestar a tot el que dieu de que si he anat per càrrecs, o que si sóc un trepa, etc.. només et diré una cosa: Estic per vocació, el que rebo a canvi és la satisfacció de col·laborar en un projecte amb cap i peus, no com altres..

3. Respecte a trànsfuga: mira, només he militat en un partit en la meva vida i aquest es CDC i les JNC. Així de clar. i sinó m'ho demostreu amb extractes del banc o el que volgueu ja que és impossible de demostrar. I mira si voleu vendre una altra cosa allà vosaltres, passo de vosaltres ja.

4. Per fi les coses s'han posat al seu lloc. Per fi la ciutat ha parlat i per fi s'ha sabut que a icv de cerdanyola les coses no es feien bé. i mira, quan es juga brut passa això.

Ara ICV ja ha rebut el seu merescut i tot i tenir al Toni de candidat = 5 regidors i una pèrdua de més de 2500 vots.

A partir d'aqui tu que en saps tant de tot treu les conclusions del que vulguis.

Per cert, com continuis dirigint insults d'aquesta manera t'asseguro que pendre mesures legals.

Adeu i encara has d'estar content de que perdi temps amb tu.

Anònim ha dit...

Jo no veig cap insult en l'article.

Jesús Hernández ha dit...

Hombre Pol, quant de temps. Crec que tens un greu problema de comprensió escrita, perquè en aquesta nota que comentes no apareix la paraula trànsfuga, ni càrrec, ni trepa, així que no em vinguis amb pel•lícules d’extractes del banc i no sé quines paranoies. Tampoc no tens la capacitat de llegir i entendre el títol de l’article, ni tan sols la capçalera del blog, potser si ho fessis entendries el significat que jo li dono la paraula exili, que no és en cap cas pejoratiu. Però “don’t think don't think of an elefant!”, t’estàs retratant.


Llegint el comentari de Roger i el teu potser us haig de donar la raó en una cosa, la paraula pallasso està fora de lloc. Ser pallasso és una professió digna, són gent creativa i divertida, coses que evidentment tu no ets. Tot i que haig de reconèixer que m’he fet unes bones risses amb això de “les mesures legals” (per cert, em sona bastant, no és la primera vegada que fas aquest acudit, no?). Bé, en realitat m’he fet unes risses però també he passat una mica de vergonya aliena, la veritat.
I, sincerament, m’alegro molt de que una persona de dretes com tu hagi trobat el partit polític on col•laborar, que per la teva ideologia i formes de fer política era impossible que fos ICV. Per desgràcia massa gent de l’agrupació local no va tenir la capacitat d’adonar-se’n.


Doncs res, això, que encantat de tornar a parlar amb tu desprès de tant de temps i molta sort. Jo tampoc perdré més temps en contestar-te, sobretot desprès de demostrar que ni tan sols llegeixes el que comentes. Adéu, Pol.

Anònim ha dit...

I tot i la pèrdua de 2.500 vots i tenir només 5 regidors, ICV a Cerdanyola segueixen estan per sobre de CiU. Curiós.

Roger Morales i Puig ha dit...

Jo crec que caldrà fer una anàlisi freda dels resultats. Perquè el primer que constato és que nosaltres no vam ser capaços d'analitzar bé els de l'any 2007.

Aquell any va haver-hi uns quants partits "petits" que es van quedar fora per pocs vots, i això va fer sobredimensionar la representació de PSC i d'ICV-EUiA. Fixeu-vos que ERC només ha tret 561 vots més que llavors. I això li ha servit per passar de 0 a 2 regidors. I Compromís, treient 880 vots més que el PAS, també passa de 0 a 2. Aquests 4 regidors que "ballen" condicionen molt els resultats (per cert, recomanació a ERC i a CxC: feu bé la lectura dels resultats, perquè es constata que aquests regidors són molt volàtils i, amb 200 o 300 vots menys en les eleccions de 2015, es poden tornar a perdre).

Al marge d'això, és obvi que les reflexions principals les hem de fer ICV-EUiA i el PSC. Crec que totes dues forces polítiques som els perdedors de les eleccions. Nosaltres més que el PSC, òbviament.

I qui crec que hauria d'encendre els seus llums vermells és CiU. En un moment d'onada favorable a tota Catalunya, i després d'estar 8 anys governant i fent una campanya presentant-se com a candidats a guanyar les eleccions, només han tret 148 vots més que fa quatre anys, han quedat com a 4ª força política i han quedat ben lluny de ser qualsevol alternativa de govern.

Anònim ha dit...

Aquest Moragas em sembla una persona molt perillosa. Quina pena tan jove i ja tan brut, amb un esperit tan negre. Per una vegada que la gent d'ICV sembla que fa autocrítica i que canviaran les seves coses hi ha comentaris fora de joc.

Anònim ha dit...

Perdoneu que m'incorpori a un debat que, tècnicament, ni em va ni em ve, però tot plegat em resultat molt graciós.

En primer lloc, he de dir que jo mai no he estat d'Iniciativa, però no entenc com el pallasso aquest diu que no hi ha participat mai. Ho dic perquè jo, des de fora, sempre l'havia associat a Iniciativa (pagués o no la quota).

D'altra banda, i si no recordo malament, uns amics i jo vam riure moltíssim en una sobretaula a casa meva mirant un vídeo terriblement còmic on aquest noiet s'autopublicitava. A part de principis, aquest noi tampoc no té vergonya aliena??

En realitat, no el conec de res, però em sembla bastant penós que un nano que no deu tenir més de 20 anys s'hagi canviat la jaqueta i hagi apostat pel cavall guanyador (CIU a Sant Cugat ho deu tenir molt difícil, oi???).

D'altra banda, permeuteu-me fer una petita crítica a ICV... Si el vostre partit dóna cabuda a gent d'aquest nivell (que és capaç de fer un salt TAN NATURAL com és el de ICV a CIU), serà que, potser, no sou pas tan d'esquerres com us penseu...

Anònim ha dit...

Ideològicament jo tampoc no combrego ni amb els uns ni amb els altres. Però la capacitat i formes dels uns i dels altres si que deixa a tothom al seu lloc, perquè el sr. Moragas es un barroer maleducat,com diu el anterior anònim que si la gent d'ICV el va aguantar tan de temps es'hauran de fer mirar el que tenen dins de casa. Per cert, això de les mesures legals ja li va dir al Costa de CiU fa uns mesos, no? No se si ara que es regidor del seu partit procedirà amb la denúncia!!! LOL

Daniel Mallén i Ruiz ha dit...

Gràcies per la floreta Jesús. A veure quan fem una cervesa. Paciència amb aquestes coses, el Món és així.

Una abraçada

Jesús Hernández ha dit...

Amb el meu text més que res pretenia fer una petita aportació per a la reflexió a ICV-EUiA sobre els resultats. Modesta, perquè des de la distància les coses es veuen diferents que des de la trinxera i respecto molt i molt als companys i companyes que s'han currat una campanya que malauradament ha acabat amb uns mals resultats.

I fins ara, tot i que estem expectants per saber com anirà la propera assemblea de la coalició que determinarà el futur a curt termini, crec que les anàlisis i reaccions demostren una capacitat de lectura crítica i constructiva dels resultats. Suposo que el costum ens fa ser bons perdedors! I ara a començar nou projecte per tornar a ser el referent d'esquerres de la ciutat amb un model transformador i alternatiu.

Jesús Hernández ha dit...

Vull dir també que altres polèmiques anecdòtiques que hagin despertat el text per mi són tan secundàries i irrellevants, que fins i tot em sap greu que hagin monopolitzat els comentaris...

Sergio ha dit...

Gràcies pels elogis. Hi ha reciprocitat.

Vine a Cerdanyola a encapçalar una renovació. Ningú no ha pensat en tu?

Sergio

Jesús Hernández ha dit...

Chache! Quan em referia a recíproc em referia cap al projecte d'ICV, no cap a mi, eh! Perquè, home, ja ens coneixem i apreci mutu ja ho veig que en tenim!

Jo la veritat és que vivint i treballant a Barcelona no em plantejo tornar a militar a Cerdanyola. Per anar a al mundo i de barbacoa amb els col·legues Cerdanyola està perfecte, però pel demés estic massa atrapat a Barcelona. A més estic molt confiat perquè a ICV-EUiA de Cerdanyola tenim gent de sobres preparada per ajudar a fer la transició cap a la nova etapa i de renovació al grup municipal no es pot negar que hi hagi. La Maria (que repteix però és jove), el Marc, la Carme Arché... Ara la renovació s'haurà de centrar en les formes, les prioritats, les propostes.

I respecte això és on espero que tothom sigui just valorant els canvis que es facin i que no s'aïlli a una força d'esquerres tan important de la ciutat.

Jesús Hernández ha dit...

Per cert, ara he recordat això i m'ha fet molta gràcia.

http://eplanas.blogspot.com/2010/09/coming-soon.html

Sergio ha dit...

Els canvis s'hauran de valorar amb el temps, amb proves i actuacions, també reconeguent errors i canviant mentalitats. Per la meva part ho seguiré amb lupa, però cal que passi el temps per a que qualsevol canvi pugui començar a ser verosímil.

Estic content perquè la meva raó per marxar d'EUiA, i la dels meus companys, ara és una reflexió compartida. Va ser un error pactar amb la dreta i va ser un error centrar-se només en les institucions. Fins hi tot en Roger Morales que fa temps m'ho justificava se n'ha adonat.

Sobre el vídeo que poses... genial. El Pol Moragas, pobre, potser no és conscient de que ha fotut i està fotent un ridícul espantós. Però bé, hay de todo en la vinya del senyor.