dilluns, 14 de febrer de 2011

El Procés, però no el de KafkaQui em coneix, o qui segueixi aquest bloc, sabrà que estic en contra de les llistes obertes i de les llistes desbloquejades pels motius que vaig exposar el seu dia arrel d’una interessant discussió amb el Jonatan Márquez. Entenc que sobti que ara defensi el procés “Iniciatives que mouen Cerdanyola”, que sembli contradictori. I sí, ho és, com contradictòries són tantes coses de la nostra existència. "Iniciatives que mouen Cerdanyola” és un procés de llistes obertes en el que tota la ciutadania de Cerdanyola podrà decidir l’ordre de la llista electoral D’ICV-EUiA, en base a una proposta de noms que també ha estat elaborada amb criteris de participació de la ciutadania.

Haig de reconèixer que les meves reticències inicials –que hi eren- van anar desapareixent conforme va avançant el procés. Em vaig envalentonant, sobretot en dies com ahir, quan es va presentar a l’Ateneu les 25 persones que formaran part de la llista d'ICV a la que s'afagiran els companys d'EUiA. Tant, fins al punt de que ara crec que el procés de llistes obertes impulsat per ICV a Cerdanyola (circumscrit en l’actual context de desafecció polític i en un àmbit com el local) és el millor per la ciutat, pel partit i, especialment, per la política local en el seu conjunt.

Alguns dels motius que em feien oposar-me a nivell teòric a aquest tipus de llistes, a la pràctica ja s’han demostrat que eren fonamentats. I de ben segur que es seguiran evidenciant altres problemes al llarg de tot el procés. Existeix un risc? Sí, perquè el procés és imprevisible. Per més que ara, dels creadors de “Toni Morral se ha hecho una casa en Sant Cugat con dinero robado del ayuntamiento(?)” arriba: “El procés és mentida i els llocs a la llista ja estan triats”.

La imprevisibilitat no és un valor en si, però la innovació, la transparència i la democràcia si que ho són. I aquestes tres condicions també les reuneix el procés. Innovació, perquè endreçar totes les persones de la llista, triar qui pot ser i qui no pot ser regidor o regidora, no s’havia fet mai a Cerdanyola, és el primer cop que es fa una campanya així. Transparència, perquè mai es va dir que la llista la formaria qualsevol ciutadà que volgués formar-hi part, MAI, sempre va quedar clar l’encàrrec que se li feia al candidat –escollit en primàries pel conjunt de la militància de l’agrupació, així com per més de 500 ciutadans i ciutadanes de fora d'ICV-. Entenc que hi ha coses criticables del projecte, per excés i per defecte, però em sembla bastant cínic que sigui des d’entorns de partits que tenen mecanismes opacs de configuració de les seves llistes que es critiqui de manca de transparència d'aquest procés.

El que els fets consumats demostren és que la voluntat del procés -més enllà de la qüestió estrictament procedimental- és d’apertura, d’agitació; una invitació a la participació de la ciutadania. El Roger Morales al seu bloc escriu els noms que hi formen part. Diversa, plural, amb compromís social, són alguns dels adjectius que em venen al cap al veure la llista. Però avui, no vull parlar dels noms que en formen part, volia parlar del Procés, que és suficientment important com per dedicar-li un post en exclusiva.


P.S. Desprès d’escriure tantes vegades la paraula “procés” no m’he pogut estar de canviar el títol del post i embotir la imatge que l’il•lustra.