dimecres, 6 d’octubre de 2010

Nàusea política

Navegant pel facebook vaig veure una imatge la setmana passada del ple de Cerdanyola que em va cridar l’atenció on es criticava l’apujada del sou del Javi Montes. L’havia penjat el Pol Moragas. Em vaig abstenir de comentar-la, perquè em va semblar de mal gust, tant la pancarta com el fet de pujar-la. Me’n alegro per les noves responsabilitats del Javi Montes, ja li vaig dir en persona i ho vull dir públicament. Puc pensar que el sou possiblement és massa elevat, no per l’edat ni per l’experiència acumulada que tingui el Javi, sinó per l’època de crisi que requereix del màxim d’austeritat de tots els càrrecs electes. Però d’això, avui no en vull parlar.

Vull fer una reflexió al respecte de la foto i el petit debat que va generar. Tot i que no la comparteixo, l’entenc, la pancarta. L’entenc perquè des de fa masses anys “el polític” (així, en genèric) és l’enemic total: “el personatge fosc que només es vol omplir les butxaques o buscar notorietat”. Una degradació constant que sembla no tenir fi i que posa al mateix sac a polítics honestos i treballadors (la immensa majoria), amb els corruptes (que són l’excepció), amb els ineptes (que no en són tanta, d’excepció), amb els que s’hi deixen la pell a canvi d’una remuneració ínfima comparada amb la retribució que tindrien a l’empresa privada (que n’hi un munt, per més que d’aquests no se’n parli mai).

Tot i que jo no hagués pujat la foto de la pancarta al facebook -entre altres coses perquè malauradament fa més d’un any que no vaig al ple de Cerdanyola- entenc que el Pol l’hagi compartit. Ho entenc perquè des que participo en política a la ciutat les formes del PSC i de les JSC han estat tot allò que em rebel·la de la política més sectària i miserable: octavetes amb fotos d’un regidor arrencant cartells QUE ALTRES FORMACIONS HAVIEN ENGANXAT A SOBRE DE LES PANCARTES QUE ELS MILITANTS D’ICV-EUiA HAVÍEM FET A MÀ UNA PER UNA. Un fotolog publicitat a diversos blogs de militants socialistes on setmanalment s’acusava a l’Alcalde de la ciutat de lladre i corrupte. Insults i més insults, focalitzats especialment en el Toni Morral. Total manca de respecte per a l’assemblea de JEV, ja que desprès d’un comunicat innocu i bonista sobre les polítiques d’emancipació a Cerdanyola, les joventuts socialistes van carregar amb bala acusant-nos de mentiders, així gratuïtament. I carregar contra una regidora jove des del minut zero de les seves responsabilitats per més que haguessin treballat durant anys conjuntament per millorar les maldestres polítiques de participació i oci juvenil a la ciutat. Fotos del vehicle privat d'una militant mal aparcat denunciades com si d'una qüestió d'estat es tractés. Això si, fart com estava, jo, de tanta merda; fart com estava de sentir-me dir “si no feu el mateix és perquè no podeu”; l’única vegada que vaig atrevir-me a dir-ne una de clara públicament, vaig ser, en un exercici de cinisme sense límits, acusat de “covard” i “mentider”, tot i que era cert i demostrable tot el que vaig dir. Encara ara espero unes disculpes. I tantes que hem callat per respectar les mínimes formes de correcció -ja no de correcció política sinó de correcció, a seques-. I tantes que hem avisat o advertit en privat, per no escampar-les. Tot això, cansa; cansa molt.

No. No criticaré el sou del Javi Montes. No diré que m’agrada la pancarta. No hagués penjat la foto del ple, ni al facebook ni enlloc. Detesto aquesta forma barroera de comunicar, d’atacar.

Només espero que això serveixi perquè els que més còmodes s’han sentint en la política de punyalada (com a mínim, repeteixo, des de que jo participo a la política municipal que es des d'allà pel 2006), vegin que les carreres armamentístiques de l’insult, el rumor, la sospita infundada, i la crítica sense límits democràtics, només serveixen perquè els uns i els altres, a la llarga, prenguin mal. A nivell personal, i a nivell electoral.

6 comentaris:

Joan M. Roig ha dit...

Molt bona reflexió, com sempre.
Que vagi bé!

Javi Montes ha dit...

Primer de tot gràcies, Jesús. Diu molt de tu el post que acabes de publicar. És cert, vas ser dels primers que vaig comentar els canvis al govern i els meus personals, i hem vas felicitar mostrant una sincera satisfacció.
No comparteixo moltes de les coses que has afirmat, ja les hem discutit moltes vegades. Crec que des de la JSC mai hem superat els límits dels quals tu ens acuses, però torno a repetir que prefereixo no tornar a remenar el tema. Hem fet durant molt de temps una política d’oposició dura, però alhora responsable i conseqüent, buscant el bé comú i per tant de la ciutat. Quantes vegades he repetit que ens uneixen moltes més coses de les que ens separen. I quantes vegades hem demanat des de la JSC un pacte d’esquerres a Cerdanyola.
En fi, acabo com vaig començar: gràcies pel suport i quan vinguis a Cerdanyola fes-me un truc que tinc ganes de compartir un café.

Andrés Martín ha dit...

Hola Jesús;
Ja feia temps que no em passava pel teu bloc. I sempre és un plaer llegir-te, tant per la teva forma de redactar i argumentar com per la nostra afinitat ideològica.
Recolzo totalment la teva perspectiva de que la política la fan majoritàriament persones honestes i treballadores, i que el joc polític s’ha de basar en la col•laboració entre partits i el desenvolupament del benestar de la ciutadania, i no pas en la destrucció mútua dels càrrecs electes.
I no puc evitar dir-li al Javi Montes que el que ell anomena oposició dura però responsable i conseqüent que van fer des del PSC a ICV-EUiA a Cerdanyola, com a politòleg que sóc, em va recordar molt a aquella política de persecució implacable (batejada com política de bulldog), que el PP li va fer al PSOE entre el 1992 i 1996.
I, d’altra banda, permeteu-me posar en dubte que pactar a dia d’avui amb el PSOE-PSC sigui formar un pacte d’esquerres, després de totes les reformes econòmiques i socials que han desenvolupat, i que de socialistes i obreres no en tenen res. Us recomano l’editorial d’aquest mes del www.monde-diplomatique.es [España va mal] , on es senyala que després de les reformes a Espanya només s’ha aconseguit que la precarietat laboral continuï dominant el mercat laboral, i que l’únic que ha canviat és que ara als empresaris l’acomiadament els resulta més barat.
Javi, un no és d’esquerres per les sigles dels seu partit, sinó per les polítiques que desenvolupen, i en això, a l’àmbit econòmic, a dia d’avui esteu a l’alçada de CiU o el PP.

Marc A. Guillamon ha dit...

Hola Jesús!
Primer de tot felicitar-te per la bona reflexió feta en aquest article, i sobretot, per les bones maneres utilitzades a l'escrit, respectant i opinant sobre les dos parts amb total objectivitat sobre un tema que ha portat tanta polèmica.
Jo tampoc hauria penjat la foto, però discrepo en el teu comentari sobre el fet de que entens que s'hagi penjat, causat per les formes utilitzades pel PSC i JSC en anteriors situacions. Crec Jesús, que nosaltres no ens hem de justificar d'actuar d'aquesta forma perquè abans d'altres haguessin actuat igual amb nosaltres. Un clar exemple, és el que va passar en aquest últim ple, on després de la crítica ICV-EUiA sobre la nova modificació del cartipàs per part del Govern, aquest només es va saber defensar fent una cronologia de l'anterior Govern, en comptes de fer una justificació sobre la relació de competències que hauria d'exercir en Javi Montes amb el seu sou. No entenc aquestes maneres de fer Govern, on sembla que en algunes situacions es vulgui fer oposició a l'anterior Govern, ni tampoc entendré aquests "atacs" per part d'ambdues organitzacions creant aquest ambient de crispació, en comptes de fer crítiques constructives sobre errors que creiem que es realitzen al govern municipal.
Javi Montes, et desitjo molta sort amb les noves competències que t'han assignat, espero que l'exclusivitat serveixi perquè puguis aportar molt més a la ciutadania de Cerdanyola i a l'hora aprendre de la gestió municipal. Espero que aquesta crítica per part de molts ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola sobre una gran incongruència com és la despesa en sous dels regidors del govern després de que un dels vostres principals valors amb el que veu entrar en el govern era l'austeritat, es pugui veure solucionat amb alguna decisió austera per part del govern.
Marc A. Guillamon.

Santi ha dit...

Jesús.
Es una reflexió fantàstica que, malauradament s'ajusta a la realitat, sobretot en el que comentes dels atacs permanents de JSC cap a ICV-EUiA que, lluny del que afirma el Javi, anàven molt més enllà d'una actitud responsable i "conciliadora"... Javi si, com dius, apostes per un acord d'esquerres a Cerdanyola, per què no intentes convèncer a la teva gent, -especialment al teu primer secretari-, que deixi d'insultar-nos contínuament, atacant a la honorabilitat del Govern anterior, començant pel Toni Morral...

Joan Garcia ha dit...

Santi,

la condició per parlar d'un govern local amb ICV i el PSC és que aquests deixin de criticar els errors del Toni? La cosa només aniria per aqui?

Ben mirat tè molta lògica ja que esteu d'acord en fer tants abocadors com calgui, fer el Túnel d'Horta, construïr tota la Plana del Castell, contractar moltes places absurdes a l'ajuntament, no donar resposta als pares de nens de 0 - 3 anys o en invertir els FEOSL en la primera cosa que se us acudeix.

Segurament tinguis raó, l'únic que us queda per fer és reconèixer la realitat i ensabonar-vos les esquenes amb amor i loció de coco.

A Cerdanyola sempre us he votat però ara s'ha acabat, jo no hi torno.