dissabte, 25 de setembre de 2010

El 29-S, vaga general (II)

La reforma laboral afecta a tots els treballadors i totes les treballadores. No és una reforma menor, no és una modificació tècnica. Aquests dies totes les federacions sectorials i territorials dels sindicats estan distribuint els seus argumentaris, així que hores d'ara la sobredosi d'informació és considerable. No em puc estar de contribuir-hi una mica més i fer el meu propi argumentari de com afecta la crisi (aprofitant el format d'alguns que ja existeixen i m'han semblat més encertats):

Si estàs treballant:

- És molt més fàcil que t'acomiadin, ja que les empreses poden justificar gairebé en tots els casos causes subjectives. Es faciliten els procediments exprés d'acomiadament sense garanties jurídiques.

- L'acomiadament d'un contracte indefinit, fins la reforma, garantia una indemnització de 45 dies per any treballat. A partir d'ara pot tenir una indemnització de només 20 dies. És a dir que l'acomiadament és més fàcil i més barat.

- Es facilita el despenjament salarial per acord d’empresa: és més fàcil que et retallin el teu sou.

- Es facilita que l'empresari imposi unilateralment les condicions d'horari i jornada decidint si et canvien l'horari i els dies que aniràs a la feina i setmanals que treballes (i que cobres). També poden obligar a trasllats a altres centres de treball. Els representats dels treballadors perdran marge de maniobra.

- El Fons de Garantia Salarial (FOGASA) pensat per a que els treballadors tinguin garantit cobrar el seu sou, ara subvenciona part del cost empresarial de l’acomiadament.

- Els treballadors de l'Administració pública podran ser acomiadats per causes organitzatives o econòmiques.

- Els treballadors de l'administració que han vist retallat el sou tenen menys possibilitat de recuperar el seu poder adquisitiu (perquè s'ataca la negociació col·lectiva).

- Si tens un contracte temporal, ni que sigui fraudulent, ni que sigui per obra i servei tot i que el teu lloc de feina és fix, la reforma no et protegirà en res, ja que no fa res per lluitar contra la temporalitat.


Si estàs a l'atur:

- La reforma no crearà ni un lloc de feina, ni ajuda a crear-los.

- Es privatitzen els serveis de gestió de la recerca de feina. Les persones de col·lectiu en risc d'exclusió quedaran excloses definitivament del mercat laboral.

- Només t'oferiran contractes temporals i/o per obra i servei, en cap cas indefinits (com succeeix ara).

- Si ets jove et contractaran en pràctiques per dos anys fent la mateixa feina que altres treballadors però cobrant el 75% del sou com a màxim. Si has estudiat amb el pla Bolonya seran quatre els anys que hauràs d'estar en pràctiques. Si tens alguna altre titulació (com un màster o una altra carrera) en seran sis.

En conclusió, la reforma laboral és un atac als nostres drets. Frenar-la és la principal raó que justifica la Vaga General.