dimarts, 4 de maig de 2010

Corruptes, xenòfobs, racistes i prevaricadors que volen donar lliçons de seguretatAquesta imatge d'aquí dalt és una campanya de JEV denunciant l'actitud del Partit Popular que va distribuir un vomitiu pamflet (que podeu veure a baix) on vinculava de forma simplista seguretat i immigració. La frase més flagrant del pamflet xenòfob és la foto de dalt a la dreta amb un cartell que diu "No queremos rumanos". Tant ICV com el Govern de la Generalitat han denunciat aquesta incitació a l'odi racial.A l'Estat Espanyol hi ha hagut un interessant debat sobre seguretat, que he seguit per qüestions professionals i que ha passat incomprensiblement desapercebut als mitjans de comunicació: la reforma del Codi Penal de 1995. És cert que és l'enèsima reforma, però tant per les novetats plantejades com per la importància de la norma, crec que el ressò hauria d'haver estat major.


El text ara s'ha enviat al Senat i a expenses de la seva aprovació definitiva ja es poden avançar alguns resultats del tràmit parlamentari. Aquest serà el Codi Penal més dur de la història i seguirà en la cultura de tots 'a la presó' implantada per l'aznarisme i fomentada per l'interès electoralista de determinats partits, juntament amb les pressions socials i mediàtiques. S'està contribuint a conformar una opinió pública errònia al voltant de la criminalitat i la seguretat ciutadana al nostre país. S'incrementen penes en funció dels darrers titulars de diari, com per exemple sobre delictes sexuals.


Cal reconèixer, perquè és una qüestió de vital importància, que s'ha millorat la tipificació i s'han endurit les penes als delictes de corrupció i urbanístics. És una qüestió de justícia, fins ara els delictes comesos pels poderosos rebien un tracte de favor impropi d'un Estat de Dret comparat amb les dures penes per a la petita delinqüència. S'han acceptat diverses de les esmenes que ICV-EUiA va presentar en aquest sentit cosa que ha fet millorar sensiblement el text, tot i que la reforma encara ha fet curt en alguns aspectes. Aquest enduriment de la corrupció és, a parer meu, el principal motiu per a que el PP s'hagi abstingut en la votació d'un projecte de llei que porta l'ADN popular. Suposo que és massa dur per a ells contribuir a que els seus vagin encara més temps a la presó.


A part de la qüestió de la corrupció, és necessari endurir el Codi Penal? És l'Estat Espanyol un lloc insegur? Reprodueixo gariebé literalment alguns dels arguments del Grup d'Estudis en Política Criminal y la plataforma "otro derecho penales posible", que de tot això són els que més en saben.

No es pot dir que a l'Estat Espanyol hi hagi un problema especialment greu d'inseguretat, ja que la taxa de criminalitat és inferior a la mitjana dels països europeus. A l'any 2008 la taxa de delictes per cada 1.000 habitants va ser en España de 46,7. La mitjana Europea està al 70,4. Altres països del nostre entorn, amb sistemes policials i penals percebuts per la població com més durs dupliquen la nostra o són notòriament més elevats: p.ex. Gran Bretanya 101,6 o Alemanya amb un 76,3 (per sobre de la mitjana).


També cal desmentir les afirmacions sobre els pocs ingressos a centres penitenciaris per part dels condemnats i de la inutilitat del pas per presó. Espanya té un dels percentatges de presos més alts d'Europa, havent arribat a quadruplicar la seva població penitenciària en el període 1980-2009.
Si posem en relació la taxa de fracàs penitenciari i la comparem amb els paràmetres europeus, ens trobem que l'índex de fracassos penitenciaris a Espanya és netament inferior al d'altres països i, en tot cas, està molt per sota del límit de 30 fracassos amb reincidència delinqüencial per cada mil casos que, segons alguns experts, constitueix el límit d'error tolerable des del punt de vista de la gestió de la seguretat ciutadana.

En resum, el debat de la seguretat és el suficientment complex com per no reduir-lo al més pur simplisme racista que apel•la a la por i als instints més baixos de la ciutadania. I és el suficientment important com per no deixar-lo en mans dels que generen inseguretat, d'aquells que dic al títol del post: corruptes,xenòfobs, racistes i prevaricadors.

1 comentari:

Xavier Boix ha dit...

molt be Jesús, felicitats per l'article