diumenge, 7 de febrer de 2010

Les males formes són pròpies dels mals polítics

Ahir llegia una roda de premsa del Víctor Francos a l'info on titlla a l'ex alcalde de Cerdanyola Antoni Morral “d'arma de destrucció massiva.” Expressió hiperbòlica, grotesca, buscant el titular fàcil amb l'únic objectiu de la desacreditació personal del Toni Morral. Un valor democràtic com és el respecte a una figura institucional com l'alcalde queda soterrat per l'estratègia de desgast de Víctor Francos necessària per intentar desactivar el principal perill que té el Partit Socialista per repetir la seva actual alcaldia. Un perill que no és altre que el fet que el Toni Morral serà candidat. Aquest intent de desdibuixar la tasca d'ICV-EUiA a l'Ajuntament no fa més que impostar un teòric sentiment de desencís ciutadà inexistent i que no porta en lloc: ni que fos certa aquesta obsessió socialista en dir que Cerdanyola en el període 2003-2009 era poc menys que Haití desprès del terretrèmol, això ens diu alguna cosa bona del PSC?Ens explica el seu projecte? Ens engresca amb el seu horitzó? No. I menys encara quan han assolit un pla de mandat amb el segell d'ICV-EUiA.

Aquest exemple extremadament barroer del Víctor Francos no és l'únic d'aquesta sorprenent incapacitat socialista per il·lusionar amb el que fan ells que els porta a seguir fent oposició amb els que ara estan oposició. Fa pocs dies, JEV de Cerdanyola vam realitzar amb èxit de participació la nostra assemblea, a la que es va parlar de joventut, de ciutat, de com organitzar-nos, de quina és la nostra visió del món i què ens motiva a participar en una organització política. La roda de premsa posterior a l'Assemblea va servir per presentar en societat a la nova co coordinació local, el David Chaparro i la Maria Reina, als que torno a felicito des d'aquí (en persona ja ho he fet masses vegades!), roda a la que novament es va parlar de ciutat, de joventut i de política. Les JSC van mostrar el seu despreci cap a l'assemblea de JEV amb un escrit de resposta a la roda de premsa titulat “Iniciativa diu la veritat” i van aplicar aquest principi de terra cremada segons el qual mai ningú d'ICV ha fet mai bé res en la seva gestió i acusant de “mentida” algunes de les afirmacions dels nous co coordinadors. És a dir, que l'espai de socialització dels i les militants socialistes ha mostrat la seva obsessió per la rèplica, la confrontació i la intimidació del que ells consideren "els rivals" enlloc de projectar il·lusions i d'explicar que faran ells que nosaltres no vam fer. Respecte això, per no entrar en un joc d'esgrima ridícul de declaracions, només els hi dirigiré una pregunta als companys i companyes de la JSC: Us sembla una mala política cap a la gent jove fer pisos de protecció oficial de lloguer dirigits majoritàriament a menors de 35 anys, cosa que no s'havia fet mai a Cerdanyola? Fa anys que els hi fem directa i indirectament aquesta pregunta. La resposta sempre és que nosaltres som molt dolents i ho fem tot malament.

Tots els esforços destinats a buscar el xoc amb el que nosaltres fem són esforços que no destinen a explicar programa i explicar en quines millores hauríem de notar que hagi hagut un canvi de color polític en la regidora de joventut amb l'arribada d'una regidora de les JSC. Per cert, una regidora de joventut de la que alguns membres de la secció local de la JSC han mostrat, en espais informals, reticències i dubtes sobre la seva capacitat política. Afirmacions que ningú de la meva organització mai havia utilitzat i que no hem corregut a publicar a cap mitjà. No ho havíem utilitzat perquè la política no és això, o no hauria de ser-ho. Desprès no ens estranyem de la desafecció i del descrèdit dels partits polítics.

Per sort pertanyo a una organització en la que em sento especialment orgullós de ser membre en moments com aquest, quan les coses que passen al nostre voltant no són les que més ens agradarien. La tranquil·litat i la reflexió, la paciència i la racionalització, els valors i la ideologia, el contacte amb la gent i les bones formes, són actituds, visions, formes de fer, que són part del procés de militància a JEV i a ICV. Atituds, visions i formes de fer pròpies de l'esquerra.

4 comentaris:

Javi Montes ha dit...

Per què no dius noms i cognoms d'aquests membres de JSC que tenien reticències a la regidora de Joventut? Si mai ho has utilitzat perquè ho fas ara? Sigues valent Jesús i digues aquests noms i que cadascú sigui conseqüent amb les seves paraules. Tirar la pedra i amagar la mà no és de ser bon polític.

Per altra banda, com vols que estiguem en contra de la construcció de VPO de lloguer? Per cert, no oblidis els pisos construïts a Canaletes de VPO, són molts els que és van beneficiar. Sembla que Cerdanyola va neixer al 2003.

Xavier ha dit...

Hola Jesús, oblides que els titulars els posen els mitjans no el que dona la roda de premsa, en qualsevol cas, no has fet la més mínima menció al contingut de la roda de premsa i crec que caldria que ho facis, per que al final per a dir que ets molt feliç de ser de les JEV no et calia tan espai.
Atreveix-te a qualificar l'exercici de transparència del Francos de donar tota la informació econòmica al Cerdanyolencs, et recordo que al la Sindicatura de Comptes encara esperen les comptes del Morral del 2008 que abans d'octubre tindria que haver donat. I tot per a no fer public i amagar la seva pèssima gestió econòmica a la ciutat.
Per altra banda et recordo que al llarg del primer mandat del Morral com Alcalde no es va construir un sol pis públic, tot i que en varis Plens es va demanar.

Xavi N

Jesús Hernández ha dit...

Javi, és bastant cínic que siguis precisament tu que em diguis que llenço la pedra i amago la mà, quan és una cosa que t'havia comentat per mail i en privat. Els problemes, polèmiques o punts de desacord que tingueu (o haguéssiu tingut) a la vostra organització els haureu de resoldre vosaltres, jo no hi entraré, així que deixem aquest tema de banda. Respecte al que dius del lloguer, quina quantitat de l'habitatge de Canaletes era de lloguer?Quin percentatge era destinat exclusivament per a joves? Saps perfectament que mai cap promoció havia prioritzat tant l'emancipació juvenil com fins l'arribada d'ICV. I no passa res, es pot reconèixer el que veu tothom, i fins i tot podeu dir que d'altres coses les haurem fet pitjor (que segur que també n'hi ha), però negar les evidències us fa perdre credibilitat.

Xavi, no et conec i no sé si tu em coneixes a mí, així que la comunicació és més difícil. En primer lloc aquest no era un escrit per dir que sóc feliç ni a JEV ni que sóc feliç enlloc, és un escrit per queixar-me del miopisme obtús dels que volen fer desaparèixer a base de titulars una acció de govern ben valorada per la ciutadania i de l'actitud intimidant dels que no tenen el més mínim respecte per una força política de la ciutat. Tens raó, els titulars els triaran els periodistes, però el comunicat de les JSC anomenant “mentiders” a la gent de Joves, ni més ni menys que com a resposta a una roda de premsa de la seva assemblea (bastant correcte i de continguts més descriptius que no pas atrevits) el van redactar ells. I la frase “arma de destrucció massiva” la pronuncia el Victor Francos i no cap periodista. És curiós perquè em dius que no entro en el contingut de les declaracions del primer secretari de l'agrupació local del PSC (cosa que en cap cas era l'objectiu d'aquesta entrada, però tu no entres en el contingut del meu escrit. Per cert, sobre la situació econòmica de Cerdanyola, no sé d'on treus que el Víctor Francos dona tota la informació, crec que hi ha moltes rodes de premsa del Santi Cayuela que han explicat de forma molt més clara i fonamentada la situació econòmica local. En tot cas això seria competència de la persona responsable de les finances locals, que si no m'equivoco és el Paco Ortiz, no?

Jesús Hernández ha dit...

Per cert, m'agradaria deixar clar que el Javi Montes mai a criticat ni qüestionat a la Noelia davant meu ni tinc coneixament de que mai ho hagi fet, tot al contrari.