dimecres, 2 de desembre de 2009

El debat de l’Impost de Successions: les dislèxies dels socis de govern


Fa temps que volia parlar sobre l’Impost de Successions i Donacions i ara, el context polític fa que m’hagi decidit. Crec que el debat sobre l’Impost de Successions i Donacions (ISD) és un debat viciat per la barroera instrumentalització de las classes populars per part d’aquesta plataforma “No Successions” amb la col•laboració de CiU, que ha mentit fins a la sacietat sobre què és l’impost, qui el paga i quina quantitat. Se’ns ha dibuixat un escenari en el que sembla que tothom ha de pagar aquest impost i, per tant, sembla extremadament injust. Les campanyes de publicitat als autobusos amb el mort i el “cobrat” són un exemple gràfic de les formes lamentables que ha tingut la famosa plataforma, i recordem, que ells i CiU han encunyat afirmacions vomitives com “peatge de la mort” (concepte que va inventar el Partit Republicà de Bush) i “Impost necròfag”. I la reacció en molts casos ha estat la següent: preveient que l’especulació en el mercat de l’habitatge ha fet que la única possibilitat que tindran a la seva vida de tenir un pis és si el reben en herència, clamen contra l’impost que els dificultaria l’accés a aquesta propietat. El que no han explicat els instigadors del debat és que des de la reforma del 2007 no s’ha de pagar l’impost si es tracta d’una primera residència valorada en menys de 500.000 €, si el que l’hereta és el fill/a o vidu/a. La bonificació del 95% i el mínim exempt de 18.000 € fa que sigui una exempció de facto per a la vivenda habitual.

Dilluns passat fèiem a ICV uns càlculs de que pagarien herències si s’aplica el model actual d’ISD, si s’aplica la proposta del departament d’Economia +ERC, i si s’aplica la proposta d’ICV. Aquests són els exemples (vam tenir en compte els coeficients correctors del valor cadastral i la bonificació de 95% per habitatge habitual, no els incloc per simplificar el text):

1.- En el cas d’un únic fill que hereta un habitatge habitual de menys de 500.000 mil € de valor cadastral més una massa hereditària restant de 120.000 € (la resta del patrimoni sense comptar la bonificació de l’habitatge habitual).

Amb el model d’impost actual: Pagaria 12.351 €
Amb la proposta d’ICV: Pagaria 1.800 € (Reducció del 85,42 %)
Amb la proposta del Departament d’Economia: Pagraia 0 € (Reducció del 100% de l’impost actual)

2.- En el cas de 2 fills que hereten un habitatge habitual de 400.000 mil € de valor cadastral i un massa hereditària restant de 40.000 € per a cada fill (80.000 euros en total):

Amb el model d’impost actual: Pagarien 3.628 €
Amb la proposta d’ICV: Pagarien zero € (reducció del 100% de l’impost)
Amb la proposta del Departament d’Economia: Pagaria zero € (reducció del 100% de l’impost)

3.- En el cas de 2 fills que hereten 200.000 € (400.000 € d’herència total) cada un de massa hereditària sense heretar empreses ni habitatge habitual:

Amb el model d’impost actual: Pagaria 43.936 €
Amb la proposta d’ICV: Pagarien zero € (reducció del 100% de l’impost)
Amb la proposta del Departament d’Economia: Pagaria zero € (reducció del 100% de l’impost)

4.- En el cas de 1 fill amb una massa hereditària de 1.000.000 €:

Amb el model d’impost actual: Pagaria 254.000 €
Amb la proposta d’ICV: Pagaria 226.000 € (una reducció de l 11,02%)
Amb la proposta del Departament d’Economia: Pagaria 54.500 € (Una reducció d’un 78,55 %)

En conclusió: Estic a favor de una reforma de l’impost que solucioni el problema del pagament en la vivenda habitual i que faci que no paguin l’impost les transmissions més petites. Però estic en contra de la reforma que proposa el departament d’Economia sobre l’ISD, i en contra del que proposen ERC i CiU. Ho estic perquè reduirà un 80% dels ingressos (800 milions d’€). Ho estic perquè és un impost redistributiu, ho estic perquè el debat s’ha fet des de la mentida i la crispació. Ho estic perquè em sembla una vergonya que ERC i PSC hagin perdut els nervis i els papers per 4 editorials agressives de mitjans i opinòlatres contraris al tripartit (d’això potser si que l’hauríem d’aprendre d’Espanya de com els hi afecten allí determinades editorials). Però sobretot, ho estic perquè em nego a acceptar una hegemonia social i cultural absolutament miop davant la realitat del país que afirma sense complexos i de manera tendenciosa que classes populars són les persones que tenen patrimonis de un milió i que classes mitges són els que tenen herències de tres milions d’euros. Que la dreta vulgui manipular a l’opinió pública és una cosa, que les esquerres cedeixen i s’agenollin amb covardia davant els arguments de la dreta és una cosa ben diferent. I aquest és el camí al que estem avocats si ERC i PSC no rectifiquen.


Més Informació:


Afegit a posteriori (per petició popular):

Amb aquests diners que es recapten acutalment amb l'Impost, es poden fer, per exemple, 250 escoles, o 650 escoles bressol, o construir 350 CAP, o mantenir la nòmina de 400 CAP cada any, o pagar la factura del PIRMI de 15 anys. És més del doble del que es dedica al pressupost de cultura i esports. És tot el que es dedica a la despesa per les universitats catalanes al cap de l’any. I representa dues terceres parts del pressupost que es dedica a dependència, complements de pensions, etcètera.

Finalment, s’ha de dir que la proposta de pacte del departament d'Economia + ERC suposa la
reducció de facto del 78% dels ingressos. Dels aproximadament 1.000 milions d’euros
que es recaptarien aquest any, suposa la reducció en 780 milions.

34 comentaris:

Anònim ha dit...

Para empezar, decirte que lo valores de la vivienda habitual no se refienen a valores catastrales, sino valores reales: valor catastral multiplicado por un coeficiente, que este año por ejemplo en Barcelona es de 2,9.

Jesús Hernández ha dit...

A Barcelona és del 2,9 perquè no ha modificat el valor cadastral des del 2002. A Cerdanyola el coeficient corrector és del 1,45% ja que la revisió del cadastre és del 2006. En tot cas un pis normal, no te un valor de 500.000 després d'aplicar el coeficient corrector.

Estimat anònim, suposo que deus tenir dificultats de lectura ja que indico al text que he tingut en compte aquests coeficients en el càlcul. Deuen ser, també, coses de la dislèxia.

Si el debat és sobre com apliquem els coeficients (o altres qüestions com els terminis de pagament), crec que hi ha moltes coses a dir i que de ben segur és un debat interessant i productiu, insisteixo en que tothom sense excepcions està a favor de la reforma de l'ISD. Si el debat és que cal eliminar l'impost i qui digui el contrari és un necròfag, difícilment podrem tenir cap debat.

Anònim ha dit...

Sr. Hernandez, sería muy interesante para sus lectores tener un acceso a "su biografía académica, profesional y política.
Ne he sido capaz de encontrarla en el blog, aunque quizás está. O la puede incorporar.
Gracias

P.D. Respecto a un artículo, respecto a las SICAV, que se publicó en su blog, tengo que decirle que el autor, quien fuera, no estuvo afortunado, solo aceró en lo del 1%.

Jesús Hernández ha dit...

Doncs miri, pot accedir al meu perfil si clica sobre "visualitza el meu perfil complet" que trobarà a la barra dreta del bloc i sota la meva foto. Hem sembla certament paradoxal que aquesta demanda me la faci un comentari anònim.

Sobre l'entrada que vaig fer sobre les SICAV, (dedueixo que es refereix a la que es titula algú s'està quedant la nostra pasta") li agrairia que m'expliqués quin és el 99% d'error.

Anònim ha dit...

Sr. Hernandez, en primer lugar quisiera que quede bien claro que la asocociación es totalmente apolítica y cualquier vinculación que intente hacer de ella con CIU u otro partido político es falsa.
En segundo lugar las acciones realizadas por la asociación en ningún momento se pueden calficar de "formas lamentables", puesto que se han llevado a acabo desde el mas estricto respeto. Creo que es mas lamentable que una viuda con una pensión miserable no pueda afrontar un impuesto confiscatorio que incide sobre sus propios bienes.
En tercer lugar los ejemplos a los que hace referéncia son tendenciosos ya que en muchas ocasiones no es posible acogerse a la exención del 95% de primera vivienda.
Le recuerdo que los bienes a heredar, han pagado impuestos en el momento de la adquisición, durante todo el tiempo que se han mantenido y en el momento de la heréncia pagan ISD y plusvalías.
Por otro lado valore y compare los beneficios existentes en otras comunidades y países europeos.
Quisiera que me argumentara porque una herencia llega a pagar tipos del 32,98% y una donación tiene un tipo máximo del 9%.
Si lo que le preocupa es el supuesto reparto de riqueza, lo primero que debería hacer es aplicar estas simples reglas.
1.Acabar con la sobredimensionada estructura de los cargos públicos.
2.Que los diputados estén obligados a cotizar 35 años y no solo 7, para cobrar la pensión máxima.
3.Que los miembros de gobierno estén obligados a cotizar 35 años y no solo jurando el cargo, para cobrar la pensión máxima.
4.Que los diputados estén obligados a tributar IRPF por el 100% de su sueldo, le recuerdo que actualmente un 33% de este está exento de tributación.
5.Suprimir el colchón de 18 meses que tienen sus señorías con el 80% del sueldo cuando cesan de su cargo.
6.Impedir que sus señorías puedan percibir 2 o mas sueldos simultáneos del erario público ( le recuerdo que para los ciudadanos existe una ley de incompatibilidad a la hora de percibir 2 jubilaciones, por las que se pagó durante toda la vida)
7.Otra medida sería la de gravar con impuestos las loterías (eso sí que cae del cielo sin esfuerzo).
8.No hablemos de pseudo-embajadas, donaciones para preservar lenguas salvajes en América del Sur y un sinfín de dispendios absurdos.
9.Etc.
Atentamente
Esopmecenas

Anònim ha dit...

Sr. Hernandez, en primer lugar quisiera que quede bien claro que la asocociación es totalmente apolítica y cualquier vinculación que intente hacer de ella con CIU u otro partido político es falsa.
En segundo lugar las acciones realizadas por la asociación en ningún momento se pueden calficar de "formas lamentables", puesto que se han llevado a acabo desde el mas estricto respeto. Creo que es mas lamentable que una viuda con una pensión miserable no pueda afrontar un impuesto confiscatorio que incide sobre sus propios bienes.
En tercer lugar los ejemplos a los que hace referéncia son tendenciosos ya que en muchas ocasiones no es posible acogerse a la exención del 95% de primera vivienda.
Le recuerdo que los bienes a heredar, han pagado impuestos en el momento de la adquisición, durante todo el tiempo que se han mantenido y en el momento de la heréncia pagan ISD y plusvalías.
Por otro lado valore y compare los beneficios existentes en otras comunidades y países europeos.
Quisiera que me argumentara porque una herencia llega a pagar tipos del 32,98% y una donación tiene un tipo máximo del 9%.
Si lo que le preocupa es el supuesto reparto de riqueza, lo primero que debería hacer es aplicar estas simples reglas.
1.Acabar con la sobredimensionada estructura de los cargos públicos.
2.Que los diputados estén obligados a cotizar 35 años y no solo 7, para cobrar la pensión máxima.
3.Que los miembros de gobierno estén obligados a cotizar 35 años y no solo jurando el cargo, para cobrar la pensión máxima.
4.Que los diputados estén obligados a tributar IRPF por el 100% de su sueldo, le recuerdo que actualmente un 33% de este está exento de tributación.
5.Suprimir el colchón de 18 meses que tienen sus señorías con el 80% del sueldo cuando cesan de su cargo.
6.Impedir que sus señorías puedan percibir 2 o mas sueldos simultáneos del erario público ( le recuerdo que para los ciudadanos existe una ley de incompatibilidad a la hora de percibir 2 jubilaciones, por las que se pagó durante toda la vida)
7.Otra medida sería la de gravar con impuestos las loterías (eso sí que cae del cielo sin esfuerzo).
8.No hablemos de pseudo-embajadas, donaciones para preservar lenguas salvajes en América del Sur y un sinfín de dispendios absurdos.
9.Etc.
Atentamente
Esopmecenas

Jesús Hernández ha dit...

Sr/a. Espomecenes,

No dic que la seva associació estigui orgànicament vinculada amb CiU, llegeixi el text. Dic que els arguments i expressions que utilitzen són compartits.

En segon lloc el debat sobre les formes és molt subjectiu. Jo crec que les seves són lamentables. I lamentable és l’argument que m’acaba de donar de la vídua. Des del 2007, amb la bonificació del 95% per vivenda habitual i els 18.000 € de mínim exempt diguim vosté quines vídues es queden sense impost. I li repeteixo estic a favor de fer totes les modificacions que calguin per a que la vídua no pagui. Però vostès no demanen la modificació de l’impost, en demanen l’eliminació. Si vostè es posava demagògic en l’argument de la vídua permeti’m que jo també em posi demagògic: vostè vol que els fills del senyor Millet no paguin l’impost. I a mi això em sembla lamentable, ho sento, però és així.
D’exemples tendenciosos també en podem parlar, igual que també li he dit que aquí està disposat tothom a parlar sobre les modificacions que calguin de l’impost. Tothom menys vostès que en volen l’eliminació. Per cert, veig que li preocupa el tram del 32,98%. Sap qui paga el tram del 32,98? Les successions a partir de 800.000 €!!!I amb l’aplicació de trams amb la qual cosa ni de bon tros els 800.000 € tenen una tarifa del 32,98. A vostès els que els hi preocupa de veritat no és la vídua, és aquesta herència de més de 800.000 € i per això instrumentalitzen a qui calgui per a aconseguir els seus objectius que estan molt allunyats de la classe treballadora.

Sobre si l’impost es paga més d’una vegada. Vostè té salari? I paga IRPF? I amb el seu salari compra coses? I paga l’IVA? L’ISD no és un impost duplicat igual que no és un impost duplicat l’IVA ni l’impost de circulació (“Ja he pagat l’impost de matriculació sobre el cotxe, Perquè haig de pagar l’impost de circulació, NO?”), per posar dos exemples.
Sobre els beneficis d’altres comunitats, repeteixo l’ISD no són peatges. El 100% del que es recapta es queda a Catalunya. Així que d’espoli, ni un.

Sobre els exemples que hem posa dels beneficis fiscals i de cotitzacions de diferents càrrecs polítics, en algunes hi estic d’acord, en altres podríem debatre matisos. Però en tot cas el que busca és descentrar el debat ja que saben perfectament que si parlem de com és, qui paga i quant sobre l’impost de successions i ho expliquem sense fal•làcies la conclusió a la que arribarà la majoria és que cal modificar l’impost però que eliminar-lo és tornar a uns beneficis injusts i intelerable par a una part de la societat (aquells que a vostè tant li preocupen, els dels 800.000 € d’herència en endevant).

Anònim ha dit...

Sr. Hernández.
Tengo tres ccsas que decirle:

1. Yo no me oculto bajo "Anónimo" y Vd. debe saberlo, porque para subir mi comentario me tengo que identificar debidamente.

2. Respecto al 1% de las SICAV, no ha entendido Vd. el texto, se lo voy a aclarar: sólo ha acertado "en lo del 1%", el tipo impositivo. No me extiendo más porque yo las lecciones las cobro.

3. He leido su curriculum. Es Vd. muy joven para que, en sus escritos, se aprecie tanto rencor social.

Anònim ha dit...

Ni los que leemos el blog ni el blogger saben ni su nombre, ni edad, usted quizas ha de identificarse pero los demas no sabemos quien es

Jesús Hernández ha dit...

Sr. Anònim, tinc tres respostes per a vostè:

1.- No confongui la validació manual contra l'spam (aquesta pantalleta de les lletres de colors) amb el fet d'identificar-se. Vostè ni signa, ni s'identifica. Però en el meu bloc accepto anònims, així que estic encantat de que hi participi malgrat la paradoxa que això suposa amb la seva insistència per conèixer el meu CV.

2.- Si vostè en sap tant de les SICAV il·lumini'm amb el seu coneixement i expliqui'm els meus errors. Per cert, i si convertim Espanya en un inmens paradís fiscal?Viurem millor?

3.- Jo de rancor no en tic cap ni cap a ningú. Vull que els rics paguin impostos?Sí. M'indigna que s'instrumentalitzi i es manipuli a gent per a aconseguir fites de dubtosa moralitat? Sí. Això per vostè és ser rancuniós?

Anònim ha dit...

Suposo que el Sr Hernández no sap que si, per desgràcia, com ens ha passat a moltes persones, hem de llogar la residència habitual del nostre pare o mare per poder pagar la residència en la qual s'ha d'estar a causa de que té una malaltia mental i degenerativa que fa necessària una assistència les 24 hores del dia (perque una residència, per si no ho sap, val prop de 3000.- Euros mensuals i pràcticament no hi ha places públiques) i desgraciadament el nostre familiar mor a cap de dos anys i un dia des de que la vivenda està llogada, es perd la reducció de la vivenda habitual a la qual feu contínua referència.
Això vol dir que, per un pis amb un valor aplicant els coeficients, de 200.000.- Euros, un fill-hereu ha hagut de pagar, obviament havent-se d'hipotecar, un total de 40.187,20.- Euros.
Suposo que, per la seva edat, el Sr Hernàndez aquesta possibilitat ni se l'ha plantejat. Doncs bé, pensi que cada vegada aquestos casos son més freqüents i, si no s'ho creu, faci vosté una visita o pregunti als professionals que cada dia veuen aquests drames i potser comprendrà per que moltes persones demanen una revisió de la actual regulació de l'impost de successions.

Jesús Hernández ha dit...

Al darrer anònim, crec que ho he dit fins a la sacietat però ho repeterié: estic a favor de modificar l'impost, entre altres coses per evitar casos com el que vostè descriu i que es un supòsit d'aplicació del que, lògicament, estava al corrent. Si el que vostè vol és "una revisió de l'actual regulació de l'impost de successions", no ens serà difícil posar-nos d'acord. Però si fruit d'aquest supòsit concret vostè demana l'eliminació de l'impost, òbviament discreparem.

Anònim ha dit...

Pues si has tenido en cuenta los coeficientes, no pongas "valor catastral" sino "valor real" porque ya has aplicado dichos coeficientes multiplicadores del valor catastral.

¿No será que el que tiene dislexia eres tú?

Anònim ha dit...

Todo lo que indicas que se puede hacer con la recaudación del I.S. ¿No te has preguntados cómo lo hacen las demás CCAA que han reformado el impuesto? Porque que yo sepa siguen adelante, y algunas con mejores prestaciones sociales que nosotros.

¿Qué pasa, aquí somos más tontos que el resto y no sabemos hacerlo igual que ellos sin tener que expoliar a familias ahorradoras?

Jesús Hernández ha dit...

Suposo que deu ser fotut per vosaltres trobar-se a algú que no us compra tots els vostres arguments, com és el meu cas. He fet alguna errada terminològica?Potser sí, no sóc economista. Però si us plau, no debatem sobre la redacció, debatem el contingut. I encara no m'heu donat ni un sol argument sòlid sobre perquè s'ha d'eliminar, a parer vostre, l'ISD. I mira, una mica de dislèxia si que tinc, la veritat.

Sobre la resta de comunitats, el que recapten i el que deixen de recaptar. Siguem seriosos. Hi ha CCAA amb més ingressos que Catalunya per part de l'Estat i per part de la UE. Hi ha comunitats endeutades fins a la medul·la (Madrid, València), que tindran greus problemes de finançament a curtíssim termini. Hi ha comunitats amb uns serveis socials absolutament deficients. Això és el que voleu per a Catalunya?No us importa un servei sanitari de qualitat?Una educació de qualitat?Una oferta de transport públic eficaç i estesa a tot el territori? Que si, que hi ha barracons, que hi ha llistes d'espera, que aquí s'ha de pagar una part del famós portàtil de l'escola...Doncs la solució no passa per treure encara més recursos dels diners que són de tots només pels benefici individual d'uns quants.

Famílies estalviadores...Una herència de 5 milions d'euros, o de 3 milions d'euros (+ empresa i habitatge), per posar exemples, no s'aconsegueix gràcies a l'esforç i l'estalvi, siguem seriosos. A Estats Units com a mínim vam ser més honestos: "volem que els rics deixin de pagar", digueu-ho així, que la sinceritat sempre és d'agrair.

Anònim ha dit...

¿Pero tan ingenuo eres para pensar que herencias de 3 ó 5 millones de patrimonio + empresa + vivienda, pagan Impuesto de Sucesiones?

¿No sabes que se empadronan en otras CCAA donde prácticamente no pagan, o bien tienen sociedades bonificadas con una reducción del 95 %, para no pagar aquí?

Estos son los que deberían pagar y son los que tienen facilidades para evadir el pago. Esto se consigue con políticos que piensan como tú, y siguen manteniendo grandes diferencias con las comunidades que tenemos alrededor.

Ya tienes un argumento. ¿Quieres más?

Lidia ha dit...

Si la solució que planteges és igualar-se a la baixa amb les comunitats que tenen més rebaixes en l'ISD, crec que teniu un gran problema.
L’ingenuïtat, a vegades és intrínseca a persones com nosaltres que treballem per una millora dels serveis socials i de proximitat, i que alhora, ens ho creiem; i això passa per que qui tingui més, pagui més.
S'han de corregir les deficiències de l'ISD, però els impostos són necessaris per donar cobertura a qui realment ho necessita.
Sobre la joventut, sincerament, molt haurien de canviar les coses per a que una persona com jo, com el Jesús, i com altres milions de persones tinguéssim l’ocasió d’heretar una vivenda de més de mig milió d’euros. Encantada estaria de pagar aquest impost!
Salut!
Lídia Muñoz

Jesús Hernández ha dit...

Ei, que jo volia arguments, però arguments que fossin veritat, no que te'ls inventessis!

Mira les dades de recaptació, Nota d'Economia número 82 del 2008 pàgines 139-157. 465 autoliquidacions van suposar al 2006 770 Milions de Base Imposable.

Potser és més ingenu que pensa sense informar-se "els rics tenen mecanismes i per tant no paguen" enlloc de comprovar que realment no és així.

A més, tu no eres el defensor de les SICAV?Suposo que en conseqüència deus estar a favor de que s'evadeixin tots els impostos possibles.

Anònim ha dit...

Yo no estoy a favor de suprimir impuestos. Creo que son necesarios. Pero para la redistribución de la riqueza, ya tenemos además como impuesto progresivo el IRPF, en el que cada año vas pagando.

Seguramente tú no sabes lo que es pagar en un plazo de 6 meses y de una sola vez, un X porcentaje de lo que una persona ha conseguido ahorrar EN TODA SU VIDA, trabajando.

Luego resulta que esa persona como ha heredado, no tiene derecho a ningún tipo de ayuda social. A lo mejor se ha quedado sin un duro, ha tenido que vender lo que le dejaron, ha tenido que hipotecarse para pagar, o en el peor de los casos, renunciar a la herencia. Y no me digas que me lo invento, porque ayer en el programa "Banda Ampla" en TV3 salieron estos casos.

En cambio el señorito que se ha dedicado toda su vida a ganar, gastar y despilfarrar, a ese sí, a ese tenemos que prestarle ayudas sociales con el dinerito de los demás.

Seguramente I.S. deberá existir, pero desde luego, no como el que hay ahora.

¿Tú realmente no te irías a Castellón si tuvieras un patrimonio, vamos a poner de 5 millones de Euros? O me vas a decir que no, que con tu dinero vas a ayudar a los demás... Sí, con una parte sí, pero no tanto eh!

Quizás no sepas lo que es trabajar duro, ahorrar y no gastar, para que venga alguien a decirte que eres rico. Si rico sí, en sacrificio. No todo el dinero se hace con pelotazos, hay personas que han trabajado duro ¿sabes?

Anònim ha dit...

No me invento nada. ¿Crees que es muy costoso, para una persona con un patrimonio importante comprarse un apartamentito en Castellón?

Vamos, hombre, que sí, que sí, que el ingenuo eres tú. Que la gente rica se empadrona en otros sitios. Que la gente se espabila ¿sabes? El mismo asesor fiscal hace las recomendaciones, tienen que hacer su trabajo.

Y el dinero que han ido recaudando últimamente (del año 2005 al 2009 casi han duplicado los ingresos por I.S., eso que decían los del tripartito que iban a dejar de pagar un 80 % de los ciudadanos) ha sido porque mucha gente trabajadora y ahorradora, que ha conseguido un pequeño patrimonio, ha pagado por desconocimiento. Pero hace unos añitos que la gente va conociendo el tema y va buscando soluciones.

Jesús Hernández ha dit...

Només diré 4 coses:

1.- Dades de recaptació. Jo te'n he donat i t'he dit on trobar-les. Mentre no hem demostris amb dades de recaptació aquest frau flagrant, em reiteraré en que és un impost progressiu (com diuen tots els estudis del departament d'Economia i Finances) i que el que afirmes és una llegenda urbana.

2.- ICV ha proposat en el debat de l'ISD que es modifiqui la llei estatal per a que el càlcul de la successió es faci en proporció als anys viscuts a Cada CCAA, per evitar casos com els que expliques. Amb això s'evita que es canviés la residència únicament per l'impost. Espero que després de tot el que heu arribat a dir us posicioneu a favor.

3.- Estic en contra de legalitzar el frau. Si hi ha frau en el pagament de l'ISD el perseguim i hi legislem en contra (com explico al punt anterior). O estàs a favor de legalitzar el tràfic d'heroïna pel simple fet de que hi hagi gent que trafica amb heroïna?

4.- Aquest Impost permet no perpetuar grans herències per la via familiar que d’altra manera serien aconseguides sense costos ni esforços pels descendents generant desigualtat estructural. Saps el que és l'índex de Gini? Busca-ho a la wikipedia (suposo que recomanar-te bibliografia seria un excés per part meva) i mira la tendència d'aquest índex a l'Estat Espanyol. L’increment de les desigualtats estructurals pot sona molt acadèmic, però vol dir que els que neixem pobres per més carreres i per més que “trabajemos duro” serem pobres tota la vida. I els que neixen (naixeu?) rics per més que no fotin brots seran rics tota la vida. Rancor social? No! Anàlisi sociològic, rigorós i acadèmic. D’això se’n diu estructura social.

I no parlis de treballar dur. He viscut mitja vida al barri del Carmel. Ara visc a Montcada Bifurcació. He treballat a fàbriques, empreses de transport i de logística. I la gent normal, les classes populars “la gente que trabaja duro” no té herències ni d’un milió d’euros, ni de 500.000 ni de 300.000. I això vosaltres també ho sabeu, no expliqueu històries.

Anònim ha dit...

Perdona, pero el ejemplo que has puesto de la heroína no es nada acertado. El que una persona se vaya a vivir a otra Comunidad Autónoma, que yo sepa, hasta ahora no es nada ilegal.

Y el que una persona que tiene patrimonio suficiente cree una sociedad, y con ella en el I.S. tiene una reducción del 95%, tampoco es ilegal.

Me refería a estas soluciones. No soy tan mal pensada como tú, para creer que la gente hace cosas contrarias a la ley.

Anònim ha dit...

Tú eres una persona joven, y que ha nacido en una sociedad muy diferente a la gente que por ejemplo nació en la 1ª mitad del S. XX. Pero te aseguro que muchas de estas personas trabajaron muy, muy duro, no fueron de viajes a ninguna parte, no salieron a comer ni a cenar ni fueron al cine, tenían un par de mudas, o como mucho tres, y nada más. Créetelo, así es. Y así consiguieron un pequeño patrimonio que hoy están expoliando a sus herederos con el I.S.
Y ha sido gente que no ha pegado ningún pelotazo, y ni tan siquiera ha vendido ningún inmueble, no ha especulado. ¿Y ahora castigados por tanto sacrificio?

Pregunta a las generaciones de más atrás. Los estudios están muy bien, pero en la calle también se aprende...

Jesús Hernández ha dit...

"la gente que por ejemplo nació en la 1ª mitad del S. XX. Pero te aseguro que muchas de estas personas trabajaron muy, muy duro, no fueron de viajes a ninguna parte, no salieron a comer ni a cenar ni fueron al cine, tenían un par de mudas, o como mucho tres, y nada más"
I aquesta gent que dius té patrimonis de 800.000 €? O de 500.000? o de 400.000 € més un habitatge?

Crec que el problema és que no has llegit l'entrada, on explico com crec que ha de ser la reforma de l'impost. I sí, els estudis estan molt bé. I sí, al carrer s'apren molt. I jo al carrer veig gent treballadora que no es pot permetre adquirir vivenda i veig que necessita que sanitat, educació, transport, subsidi d'atur, llocs de feina. Eliminant l'impost per les herències milionaries dubti que s'ajudi molt a aquesta gent del carrer.

Anònim ha dit...

Vamos a ver, un patrimonio de 400.000 € más vivienda habitual, no creo que sea para considerarlo una gran fortuna. Es fácil con un apartamento en la playa con parking, o una torre en la montaña, y algo de dinero en el banco. Las valoraciones catastrales han subido mucho, y a lo mejor lo que en su época, pongamos los años 70 u 80, le costó 5 millones de pesetas hoy vale 300.000 euros. Y si crees que no es así, míratelo.

¿Según tú, todo el que tiene una vivienda más ese apartamento o esa torre, y unos ahorros, es una gran fortuna, que debe pagar un I.S. elevado?

Jesús Hernández ha dit...

Em sembla un bon exemple. Algú que te un habitatge habitual i 400.000 € en patrimoni, (que pot ser efectiu o en segona residència). Les herències a Catalunya tenen un promig de 2,57 hereus. Seré generós amb l’exemple: aquest patrimoni que dius l’hereten el cònjuge i un fill, amb la qual cosa són 200.000 € per a cada un (i t’estic reglant 0,57 familiars).

Actualment, des del 2007, pagarien aproximadament uns 25.000 €.
Amb la proposta d’ICV aproximadament 1.800 €.
Amb la del Departament d’Economia i Finances pagarien 0.

Tens raó, no és una gran fortuna. Per això estic d’acord en que se li baixi l’impost. Però consideres que algú que rep en herència dos habitatges i diners en efectiu no pot fer front a 1.800 €?

En tot cas, podriem discutir sobre aquell exemple i no ens seria difícil,arribar a un acord. Però tots sabem que el veritable debat no està en l’herència de 400.000 €, sinó que l’autèntica batalla està en un cas com el següent exemple:

Una herència d’una casa de 500.000 €, d’una empresa familiar i de 1,3 milions d’euros en efectiu. Per a la vídua i dos fills.
Actualment pagaria uns 260.000 € per familiar.
Amb la proposta d’ICV pagaria uns 55.000 € per familiar.
Amb la del Departament d’Economia i Finances pagarien 0.

Consideres just que una herència de 1,3 milions d’euros en efectiu (Pis i Empresa a part, eh!) ha de pagar 0 € d’impost?

Anònim ha dit...

Indiscutiblemente NO. Creo que patrimonios tan importante sí tiene que pagar. De todos modos creo que el impuesto sigue siendo muy elevado.

El ejemplo que tú pones, es a repartir a partes iguales entre la viuda y dos hijos, y eso queda muy bonito, pero no es lo normal aquí en Catalunya, pues lo más usual es que herede el cónyuge y los hijos la legítima, con lo cual el importe de la viuda es muchísimo más elevado, y encima cuando fallezca la viuda, los hijos vuelven a pagar otra vez por lo mismo. Haz el cálculo.

Y esto es lo mismo para el ejemplo anterior del patrimonio de 400.000 €. Si hereda la viuda, los importes son mucho mayores.

En estos casos es donde está el problema actualmente. Es fácil que una familia con una vivienda y una torre, y pongamos un local que tienen alquilado, cuando llega el momento de una sucesión, tienen los inmuebles, pero no el dinero para pagarlo. Y no son lo que se dice clase alta.

Tal como está ahora es un impuesto totalmente abusivo para la clase media.

De todos modos esos patrimonios tan elevados, son pocos los que pagan porque la mayoría tienen sociedades para eludir el impuesto. Esto es así, porque hay herramientas para no pagar, o para pagar mucho menos, y lógicamente, el que tiene acceso a ellas es lógico que las ponga en práctica. Este es también el problema. Por eso es un impuesto que paga mayoritariamente la clase media.

Las clases bajas no pagan porque no heredan y las clases altas no pagan porque existe ingeniería fiscal a su medida.

En definitiva I.S. = Impuesto para las clases medias.

Y esto es lo que hay que solucionar.

Jesús Hernández ha dit...

Doncs si la resposta a la darrera pregunta és NO, tens un problema amb el que duen moltes veus de la teva associació que defensen que l'impost s'ha d'eliminar del tot.

Però segueixo dient que miris les dades de recaptació. Les classes altes tindran els mecanismes que vulguis, però 465 autoliquidacions van suposar (al 2006) 770 Milions de Base Imposable. 465 herències de 465 rics, digue'm-ho en plata.

Ara, totalment d'acord en legislar per evitar els mecanismes fraudulents. Però per més que aquesta qüestió sigui el 5é punt del vostre manifest, la vostra associació en parla molt poc i només quan li interessa.

Anònim ha dit...

Jesús, també ha sortit un petit debat interesant en quand a diparitat d'opinió en el blog d'en Carles Rodriguez, en l'article:fem memòria. Potser tan interesant com aquest que tens aqui. Que deu ni dó el que s'aprén . Seguiex,siusplau, i no defalleigis que dius molt bé el que no sabem expresar molts.
Teresa

Anònim ha dit...

Tú eres el que está equivocado. Su nombre lo indica: Associació per a la R-E-F-O-R-M-A de l'Impost de Successions a Catalunya: WWW.NOSUCCESSIONS.ORG

Puede que yo no conteste a cosas que tú me dices(cuando tenga tiempo de mirarlo, te comentaré) pero tú tampoco me respondes a cosas cruciales que yo comento.

Lo que está más que claro es que la mayoría de los ciudadanos está pidiendo una reforma de este impuesto. Mira programas de TV, radio, encuestas en los medios de comunicación... Esto es imparable.

Tampoco comentas nada de que se haya rebajado sustancialmente el Impuesto de Donaciones. ¿Qué pasa
que uno puede donar tranquilamente 5 millones de Euros, por decir algo, y pagar una ínfima parte de lo que pagaría por impuesto de sucesiones? En este caso no se trata de grandes fortunas ¿no? ¿Qué diferencia existe a donarlo en vida, a dejarlo en herencia, después de fallecer? No existe ningún argumento, tuvieron que rebajarlo por la competencia fiscal con el resto de Autonomías. Pues con el I.S. pasa lo mismo!!!

¿Qué me dices?

Jesús Hernández ha dit...

La plataforma te el nom que te però les propostes sónn les que són. Álex Alcántara és un dels vocals de la vostra associació. I ell demana l'E-R-A-D-I-C-A-C-I-Ó, no la modificació. Llegeix l'entrevista que li van fer al diari de Sabadell el 3/11/2009. De portaveus o vocals de la teva associació demanant més control fiscal i mecanismes per evitar que les fortunes paguin encara no he sentit ni un.

No sé veure quines són les coses crucials que no et comento, la veritat, he intentat debatre sobre tots els punts que has possat sobre la taula.

Sobre les donacions, crec que això és molt interessat. També crec que haurien de tributar més (tot i que si no m'equivoco ara tributen a un 9%, tant ínfima no és). El problema és que heu aconseguit que aquestes coses no es puguin ni treure a debat tensant la corda fins l'extrem i titllant de "necròfag" i "vampir" a tot aquell que no estigués d'acord amb vosaltres.

I una cosa, la majoria de ciutadans no són els que surten a TV ni a ràdio ni als que entrevisten al diari de Sabadell. La majoria de ciutadans ja voldrien tenir que pagar l'impost de successions, perquè la majoria de ciutadans no hereten res o hereten un primera residència a repartir entre tres germans. I llegeix la premsa, llegeix que diu Cárites (que no és precisament una entitat comunista), llegeix que diu UGT, que diu CCOO. I que me'n dius de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària? Frmada per la CONFAVC, la CUS, ECOLOGISTES EN ACCIÓ, FETS, Finançament ètic i solidari, GESTHA (L'associació dels INSPECTORS d'HISENDA, que de tributs en saben bastant),MLP, l'OCUC,el Projecte FIARE, SOS RACISME, Unió de Consumidors de Catalunya, UGT de Catalunya, CCOO de Catalunya.

Per què desprès no diguis que no et responc, ja t'aviso que fins dimecres no podré llegir res del que contestis. En tot cas gràcies per participar al debat i espero poder seguir enraonant amb tu a partir de dimecres.

(Disculpes per les faltes, ho he escrit des del mòbil)

P.D. Teresa moltes gràcies!Però això es cosa de tots, així que ànims i al ataque.

miss fatima ha dit...

És Dr.EBHOSE vostè pot email ell si necessita la seva ajuda en la seva relació ,
prometen you.Your problemes es resolen immediatament. Després d'estar en
relació amb ell durant set anys , ell em va deixar , jo vaig fer tot
possible portar-ho de tornada enrere , però tot va ser en va . Jo volia que ell l'esquena
per l'amor que sento per ell , li va suplicar , però ell es va negar fins que
explicat el meu problema amb algú en línia i ella em va suggerir que hauria
més bé per correu un llançador d'encanteris que podrien ajudar-me a un encanteri que li portés
esquena , però jo sóc el tipus que mai creuen en encanteris , no vaig tenir més remei que
Prova-ho , vaig enviar el llançador d'encanteris , em va dir que no hi havia problema que
tot estarà bé abans de tres dies , que el meu ex es torna a mi
abans dels tres dies , ell va llançar l'encanteri i , sorprenentment , en el segon dia ,
això va ser al voltant de les 4:00 de la tarda . El meu ex em va trucar , jo estava tan sorpresa , em va contestar el
diuen i l'únic que va dir va ser que estava tan malament per tot el que va passar ,
que volia tornar a mi , que m'encanta tant . Jo estava tan feliç i
sorprès . Des de llavors , he fet una promesa que tots els que conec es
mai tenir un problema de relació , que em referiré a l'encanteri
llançador de ajudar-los. Qualsevol podria necessitar l'ajuda del bruixot , el seu
ebhodaghespell@gmail.com email
Ell també va llançar tants sortílega ,

(1 ) vol que el seu ex enrere .
( 2) Vostè sempre té malsons .
(3 ) Per ser promogut a la seva oficina
( 4) Vols un nen .
( 5) Vols ser ric .
(6 ) que vulgui mantenir el seu marit / dona sigui només seva per sempre .
( 7 ) la necessitat d'assistència financera .
8) Vols estar en control que el matrimoni
9) Vols que atrauran la gent
10) La falta de fills
11) NECESSITA UN MARIT / DONA
13 ) COM GUANYAR LA LOTERIA
14 ) PROMOCIÓ ENCANTERI
15 ) ENCANTERI DE PROTECCIÓ
16 ) ENCANTERI DE NEGOCI
17 ) ENCANTERI DE TREBALL BO
18 ) cura per a qualsevol malaltia / h.i.v.
Poseu-vos en contacte amb ell avui : ebhodaghespell@gmail.com

Dr. Bravo ha dit...

Estimats amics en línia, em dic Ibolo, he de donar aquest testimoni miraculós, que és tan increïble fins ara. Vaig tenir un problema amb el meu marit Ex Fa 2 anys, que condueixen a la nostra ruptura. quan ell va acabar amb mi, jo no el meu jo estava de nou, em vaig sentir tan buit dins meu, el meu amor i la situació financera es va convertir en el pitjor, fins que un amic meu (Angela) em va parlar d'un llançador d'encanteris que el va ajudar en la mateixa problema també el seu nom és Dr. Ogbe.So vaig enviar ell theangelsofsolution@gmail.com el llançador d'encanteris i jo li vaig explicar el meu problema i jo vaig fer el que em demanava, per tallar la llarga història curta. Abans que sabés el que estava passant el meu marit em va donar una trucada i em va dir que havia de venir de nou a mi en tan sols 2 dies i era tan feliç de tenir-lo de nou a mi. Tenim dos nens junts i estem contents amb nosaltres mateixos. Gràcies al Dr. Ogbe per salvar la meva relació i per salvar a altres també són propietaris també. continuar el seu bon treball, si vostè està interessat en contacte amb ell i testificar aquest benediccions com jo. Si vostè va per la vida dura i necessita ajuda per a problemes com ara:

(1) Si vostè vol que el seu ex enrere
(2) si vostè sempre té malsons.
(3) Vols ser promogut a la seva oficina.
(4) Si vostè vol un fill.
(5) L'atenció a base de plantes
(6) Vols ser ric.
(7) Vols lligar el seu espòs / esposa a ser seu per sempre.
(8) Per obtenir ajuda financera.
(9) Que la gent obeeixi les teves paraules i fan el seu desig
(10) Cas resoldre E.T.C

INFORMACIÓ NECESSÀRIA PER ELL PER FER:

Nom complet_________
Nombre de contacte_________
Country & State_________
Data de naixement__________
Picture_________
Número de telèfon_________

Poseu-vos en contacte amb el correu electrònic de nou (theangelsofsolution@gmail.com) i ser beneïts ...

Dr. Bravo ha dit...

Estimats amics en línia, em dic Ibolo, he de donar aquest testimoni miraculós, que és tan increïble fins ara. Vaig tenir un problema amb el meu marit Ex Fa 2 anys, que condueixen a la nostra ruptura. quan ell va acabar amb mi, jo no el meu jo estava de nou, em vaig sentir tan buit dins meu, el meu amor i la situació financera es va convertir en el pitjor, fins que un amic meu (Angela) em va parlar d'un llançador d'encanteris que el va ajudar en la mateixa problema també el seu nom és Dr. Ogbe.So vaig enviar ell theangelsofsolution@gmail.com el llançador d'encanteris i jo li vaig explicar el meu problema i jo vaig fer el que em demanava, per tallar la llarga història curta. Abans que sabés el que estava passant el meu marit em va donar una trucada i em va dir que havia de venir de nou a mi en tan sols 2 dies i era tan feliç de tenir-lo de nou a mi. Tenim dos nens junts i estem contents amb nosaltres mateixos. Gràcies al Dr. Ogbe per salvar la meva relació i per salvar a altres també són propietaris també. continuar el seu bon treball, si vostè està interessat en contacte amb ell i testificar aquest benediccions com jo. Si vostè va per la vida dura i necessita ajuda per a problemes com ara:

(1) Si vostè vol que el seu ex enrere
(2) si vostè sempre té malsons.
(3) Vols ser promogut a la seva oficina.
(4) Si vostè vol un fill.
(5) L'atenció a base de plantes
(6) Vols ser ric.
(7) Vols lligar el seu espòs / esposa a ser seu per sempre.
(8) Per obtenir ajuda financera.
(9) Que la gent obeeixi les teves paraules i fan el seu desig
(10) Cas resoldre E.T.C

INFORMACIÓ NECESSÀRIA PER ELL PER FER:

Nom complet_________
Nombre de contacte_________
Country & State_________
Data de naixement__________
Picture_________
Número de telèfon_________

Poseu-vos en contacte amb el correu electrònic de nou (theangelsofsolution@gmail.com) i ser beneïts ...