dimarts, 2 de desembre de 2008

La llista de LiechtensteinA l'estiu d'aquest any va saltar un escàndol sobre l'evasió fiscal a Leichtenstein que va afectar a diversos països europeus, especialment a Alemanya, però també a d'altres com l'Estat Espanyol. Com que l'evasió fiscal i els frau d'aquest tipus mai han estat una prioritat a combatre ni pels governs del PSOE ni pels del PP, han hagut de passar uns quants mesos fins que l'Hisenda espanyola hagi fet algun moviment per investigar als delinqüents que roben a l'estat amb l'impagament d'impostos. Recordo que aquest mes de setembre en una interessant reunió amb la presidenta i els portaveus de la Organización Professional de Inspectores de Hacienda del Estado, van destacar, entre d'altres aspectes preocupants de la situació de la lluita contra el frau fiscal, la manca d'interés i la passivitat del Ministerio i de la Secretaría General de Hacienda investigar aquest cas de Liechtenstein que contrastava amb la celeritat amb la que d'altres estats, com Alemanya, havien actuat per encausar als evasors fiscals.

De moment, de la llista espanyola poca cosa ha transcendit als mitjans de comunicació, més enllà de que la llista de presumptes culpables oscil·la entre 150 i 200 i que els dos noms més il·lustres són Alejando Sanz, el cantant, i el pare d'Artur Mas, secretari general de CiU. Com sempre s'ha de respectar la presumpció d'innocència, però parlem de dos personatges que pobres i necessitats, no serien. I no sé a que es dedica el pare d'Artur Mas, però precisament Alejandro Sanz és un senyor que, a part de tenir part dels seus guanys en l'impost revolucionari que l'SGAE ens obliga a pagar, te la seva font principal d'ingressos en l'explotació de la seva imatge.

S'ha de dir prou a la passivitat enfront els delictes fiscals. Cal incloure d'una vegada el frau i l'evasió al codi penal, que els culpables vagin a la presó. Perquè amb una simple multa no s'acabarà mai amb aquestes activitats immorals i il·lícites. I ja n'hi ha prou d'apel·lar a la picaresca dels llatins dels sud d'Europa. Això no és picaresca, ni tans sols és incivisme. És un greu delicte i per tant, repeteixo, els culpables han d'anar a la presó.