dilluns, 10 de novembre de 2008

Nosaltres ja ho dèiem


Diferents blocs esquerranosos (com aquest o aquest) demanaven aquests dies una campanya amb un únic lema en relació a la crisi econòmica: Nosaltres ja ho dèiem. La frase, que normalment fa ràbia de sentir quan te la diuen, el que amaga és que aquesta crisi ha donat la raó a uns quants, els que dèiem que no es podia acceptar de cap de les maneres que els fluxes especulatius circulessin sense cap mena de control, que garantir el lliure mercat no pot ser l'objectiu últim de l'Estat, que els banquers i empresaris havien de repartir els seus beneficis. Havien de fer-ho, perquè quan vinguessin les adversitats els que les pagaríem som els treballadors i treballadores, que no haurem participat de la festa capitalista del primer deceni del segle XXI. La crisi, per tant, ha deixat en evidència als socialdemòcrates i als liberals, que van ignorar les demandes de les esquerres transformadores, fins i tot les van acusar d'utòpiques i irreals. Ara, amb l'esclat de la crisi financera, corren a recuperar algunes de les receptes que nosaltres avançàvem, donant-nos, com deia, la raó.

Com que nosaltres ja ho dèiem, portem una temporadeta d'avantatge en l'estudi de tot plegat i ja fa temps que sabíem que es i que no es pot fer. Així doncs, aquest post és una humil contribució per a que n'aprenguin els que ara sembla que han de refundar el capitalisme:


-De cara als bancs i caixes, que avui li han dit a tot un liberal com és Zapatero que volen més i més control, els hi recomano un tríptic molt senzill, semblat als que te qualsevol oficina d'una entitat bancària oferint productes financers de dubtosa moralitat. És un tríptic del col·lectiu ATTAC que ja fa uns quants anys que demana el control del mercat financer mundial que al que ara els culpables de tot plegat advoquen i que es pot llegir clicant aquí.

-Pel senyor Sarkozy, president de torn de la UE, que ara a descobert que hi ha una cosa molt dolenta que es diuen paridos fiscals, dels quals el país que ell presideix n'és instigador, li recomano un quadern editat a l'any 2007 per la Fundació Nous Horitzons (vinculada a ICV) obra de Núria Almirón i Juan Hernández Vigueras, que es pot descarregar gratuïtament clicant aquí. El quadern explica perfectament quins són els paradisos fiscals i centres off shore amb relacions amb la UE i com combatre'ls. Si el quadern se li queda curt, li puc recomanar un dels últims llibres que he llegit, precisament d'un dels autors del quadern, Juan Hernández Vigueras, la fitxa es troba aquí.