divendres, 3 d’octubre de 2008

La pèrdua de l’ARE serà una gran pèrdua per Cerdanyola

Ahir vaig llegir al Tot Cerdanyola dos articles parlant sobre les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) i m’he decidit a escriure aquest post. Els dos articles són de persones amb sensibilitats polítiques diferents, la Puri Palomar propera al PAS i l’Esther González regidora socialista. Les dues coincideixen en dues coses: d’una banda, en les crítiques a la creació d’un ARE a Cerdanyola; i d’altra banda, les dues titulen el seu respectiu article amb un joc de paraules fent mofa d’aquest Pla (l’ARE). Per a mi, la Llei de l’Habitatge de la qual emana la creació de les ARE, és una de les propostes més d’esquerres, valentes i transformadores que ha aprovat el nou govern d'entesa. Destaco especialment l’article 23 que diu “Els ajuntaments, amb el suport financer de la Generalitat, es comprometen a augmentar els sòls per a habitatge dotacional, on es combini la producció d’equipaments i la d’habitatge en règim de lloguer”. “Lloguer” i “Dotacional”, nous paradigmes de l’habitatge protegit. La pèrdua d’aquest projecte,crec que serà, per tant ,una gran pèrdua per a la ciutat de Cerdanyola.

Els arguments de la Puri Palomar són similars als d’alguns sectors com V de Vivienda, que vaig rebatre en un post, fa algun temps. Aquests arguments afirmen que aquest tipus de política van únicament dirigides a salvar al sector privat de la construcció, és a dir a les promotores i constructors. Crec que aquests arguments amaguen una por certa i que comparteixo. Por a casos similars al que Bush vol fet als Estats Units, Sarkozy a França o el que el Ministre d’Indústria Miguel Sebastián vol fer a l’Estat Espanyol. El que aquests personatges volen fer és que els màxims responsables de la situació de crisi actual (financera o immobiliària, tant fa) desprès de haver-se lucrat, ara no paguin les conseqüències de la seva irresponsabilitat. Però aquest NO és el cas de les polítiques d’habitatge que està desplegant el Govern de Catalunya. L’objectiu de les polítiques que desplega el departament de Medi Ambient i Habitatge és lluitar contra els problemes que tenen els i les joves en l’accés a l’habitatge, lluitar contra les dificultats dels col·lectius en risc d’exclusió per tenir unes condicions de vida dignes o simplement ajudar a aquelles persones que amb l’encariment dels preus fruit de l’especulació, sumat a l’increment de les hipoteques, fruit de l’ascens de l’Euríbor, tenen dificultats per accedir a un habitatge al mercat privat.

Està més que demostrat que la única fórmula viable per a fer polítiques públiques d’habitatge és tenir un parc públic, és a dir, que la administració disposi d’un nombre determinat de pisos que seran utilitzats per les persones que més ho necessitin en cada moment. Per això és necessari que l’ús del pis sigui temporal, en lloguer o altres fórmules similars de cessió. Aquesta és la fórmula per la que està treballant el Govern Català i aquesta és la fórmula per la que està treballant l’Ajuntament de Cerdanyola, la fórmula més social i d’esquerres possible. I cal afegir, que és la fórmula menys atractiva per promotors i constructors, ja que d’on treuen els màxims rendiments són de les operacions de compra-venda.

Un exemple d’aquesta línia de treball d’enfortiment de l’oferta de lloguer és la promoció de La Clota on s’estan construint pisos de lloguer per a joves i equipaments a una zona que estava totalment degradada. El PSC va votar-hi en contra juntament amb el PP, al·legant que allò era una zona verda. Els mateixos arguments que utilitza ara Esther González al seu article. I tenen raó, és una zona qualificada com a verda. Però no es pot ajardinar, perquè no es viable econòmicament, i ara mateix són poc menys que un pou de merda, així de clar. No van aprendre dels errors del passat, d’aquella decisió que no va entendre ningú fora del propi PSC i ara ho repeteixen i es mostren satisfets d’aturar un pla que el seu propi partit ha promogut i està desenvolupant a molts municipis catalans. En l’article de l’Esther González s’explica totes les maldats del pla, ara bé, d’alternatives cap ni una. Deu ser que l’habitatge a Catalunya no és un problema.

També crec que s’ha d’exigir autocrítica a l’agrupació local d’ICV. L’agrupació no ha estat capaç d’explicar a la gent de la ciutat les potencialitats de l’ARE, no ha estat capaç de teixir complicitats amb aquelles persones que serien les futures beneficiàries, gent jove i de classes populars. Tampoc hem estat capaços de portar a les seves pròpies contradiccions a la resta de forces polítiques, en aquest cas especialment marcades les del PSC, que s’ha oposat a un Pla que està signat pel president de Catalunya i líder del seu partit, José Montilla. Tampoc hem aconseguit fer caure a CiU en la seva pròpia contradicció, ja que una zona com l’ARE suposaria la dinamització del comerç de proximitat que és el que ells afirmen defensar. En definitiva, extremar les cauteles no ha estat la millor estratègia, al no preveure la irresponsabilitat de la resta de forces polítiques.

El que més lamento de tot plegat és que el debat s’està fent des de les talaies dels partits, amb marcats interesos polítics partidistes, amb arguments acomodats i sense tenir en compte en cap cas els problemes reals dels i les joves, o les persones amb dificultats d’accés a l’habitatge i de la ciutadania en general. Estic convençut que des de la perspectiva d’algú que pot ser un possible usuari del servei dotacional d’habitatges, d’algú que està fotut perquè no pot tenir pis, que li parlin de qualificacions del terreny, que li parlin de qüestions estètiques o de murs de ciment, o d’alçades dels blocs, els importarà poc, per no dir gens. En definitiva, a no ser que hi hagi algun gir inesperat de darrera hora, hem perdut l’oportunitat de fer de Cerdanyola una ciutat més social, una oportunitat de contribuir a resoldre el que per a mi ( i per a un 20 % dels catalans), és el principal problema de Catalunya.

13 comentaris:

Roger Morales i Puig ha dit...

Comparteixo el 100% del que expliques. També la part d'autocrítica que hem de fer en aquest tema i en d'altres. I és que, des d'un punt de vista comunicatiu (i no confongueum comunicatiu amb propoagandístic) ho hem fet amb el cul.

D'altra banda, sé de bona tinta que una part important del PSC de Cerdanyola i del grup municipal socialista no acaba d'entendre el que el seu grup municipal ha votat. I això que dic surt d'una conversa entre dos pesos pesats dels grups municipals d'ICV-EUiA i del PSC.

En aquest tema tothom ho ha fet malament. Nosaltres pels arguments que tu exposes. El PSC perquè ha preferit renunciar a aparèixer com una alternativa de govern, a canvi d'intentar remarcar la divisió que en aquest tema hi ha hagut entre ICV-EUiA i CiU. I CiU perquè, al meu entendre, han actuat amb una visió de mires molt curta.

És el que hi ha.

I ha dit...

No us entenc. I tant costa d'entendre que la gent hi estigui en contra.
Només us demano que us enrecordeu d'una cosa. CENTRE DIRECCIONAL. I es que sense el CD tot el vostre discurs tindria molt de veritat, però no, seguiu entestats en argumentar la decisió del vostre partit amb un discurs fals i sense arribar al fons de la qüestió. Repeteixò, CENTRE DIRECCIONAL.
Es molt trist, es molt trist que un partit com ICV no sapiga aprofitat que Cerdanyola esta tocant amb Cerdanyola, hi seguim models de ciutat com Ripollet, Barbera o Mollet i el que es pitjor, envejant a Sant Cugat, i no aprofitem el patrimoni que ens deixar la natura per fer que Cerdanyola miri cap a Collserola.
Tots tenim clar que on aniria l'ARE no es una zona verda, però no entenc aquesta mania en aquests moments de gastar un sòl que a la llarga ens podria servir per fer aquest parc que comuniques la ciutat amb la nova zona, i crec que seria millor solució que la que proposeu.
Només us demanaria que fessiu la operació de veure que a passat al vostre voltant, i com han quedat les ciutats que tenim al costat amb el model d'urbanització utilitzat fins ara. Us recordaria que un ajuntament modèlic en els primers 12 anys de govern com era Sabadell amb el Farrès va decidir urbanitzar una zona com l'actual Eix Macià mantenint la zona del Parc Catalunya, i la zona verda ocupava el 70% de la primera urbanització. Es una bona entrada i una bona excusa per arreglar un sòl espatllat.
Però avans de donar discursos sobre l'ARE us demano que veieu el global, CENTRE DIRECCIONAL.

Anònim ha dit...

Com veig que t'agrada mes retreuré la feina mal feta dels altres que no pas la teva, o la dels teus, ja veig per on vas i es una llàstima que un jove d'esquerres i un xic combatiu es quedi amb la versió de que manca pis de lloguer, i et recordo CD, en comptes de veure que malgastar un sòl no urbanitzable es tira el patrimoni, encara que ara no ho vegis, allò potser patrimoni.
Res, com a ECO hauries de mirar mes cap a COLLSEROLA i no tant cap al ciment.

Jesús Hernández ha dit...

Hola I i Jimi,

“I”, a mi no em costa gens d’entendre que hi hagi gent en contra del direccional. Jo mateix tinc algunes crítiques, és un projecte gran (tant per la importància com per l’extensió física) i aspectes que, com he dit, no m’agraden; tot i que en global em sembla l’opció menys dolenta. Però malgrat la proximitat entre l’ARE i el futur CD, l’ARE és un pla totalment al marge promogut des de la Generalitat; evidentment això no el fa ni bo o dolent, però és important tenir-ho en compte. El que si que el fa bo, a parer meu, és que hagués suposat una bona solució .

Has tocat el model de ciutat. És un tema extens i interessant (potser algun dia li dedico un post). No te cap sentit que diguis que Cerdanyola imita Sant Cugat. El que defineix el model de ciutat no és només pacificar carrers o plantar gespa. El que marca el model de ciutat és el creixement horitzontal (cases) o vertical (pisos), si la ciutat està compactada o no, si els barris disposen d’equipaments o no, si es planifica incrementar l’oferta de transport públic o jo. Sant Cugat a crescut de forma horitzontal, és a dit ocupant més extensió, cosa que genera problemes de mobilitat i manca d’equipaments en molts barris. Cerdanyola en els darrers anys precisament ha adoptat un model de compactar la ciutat. Així que d’envejar el model de Sant Cugat res de res.

En quant a Collserola. Ningú recorda ja que quan el departament de Medi Ambient va iniciar el procés d’elaboració del PEIN (Pla d’Espais d’Interés Natural) Cerdanyola va ser el primer municipi en delimitar Collserola, amb una delimitació totalment generosa amb el medi?No és això defensar Collserola?

En darrer lloc voldria contestar a “jimi”. Molt abans de iniciar la meva militància a cap organització política, ja participava en moviments associatius de defensa del lloguer per a joves a la localitat de Tiana (maresme), així que això de defensar l’habitatge de lloguer no em ve de nou. Però centrant-me en l’ARE; en primer lloc no és cap agressió cap a Collserola. En segon lloc, no és un projecte amb finalitat especulativa ni lucrativa. En tercer lloc, l’ARE si és una bona solució per aportar habitatge social, especialment pels i les joves. En quart lloc, és un canvi de paradigma en el que la protecció oficial passa de ser una mena de premi o regal que et toca en un moment determinat de la teva vida a ser una política social, que podran utilitzar aquells que més ho necessiten en cada moment. Ser ecologista no te perquè estar discutit en voler solucionar el problema de l’habitatge a Catalunya.

M’agradaria fer-vos dues preguntes: Creieu que l’habitatge es un problema? Creieu que crear un part públic d’habitatges pot ser una solució?

I???!!! ha dit...

Jesus, en el meu cas et torno a repetir, CENTRE DIRECCIONAL.
Tot el que expliques està molt bé i tindria molt de discurs si no existís aquest projecte que seria bo que gastessiu les forces que dediqueu a defensar l'ARE per fer modificar el projecte si calgués i tenir un stock de pisos de lloguer.
Igualment et diria que et plantegessis si el que manquen aquí a Cerdanyola son pisos o pisos de lloguer, si son pisos, amb el CD crec que es cubriria la demanda de sobres, si son pisos de lloguer amb els que quedaràn lliures dels "inversos" mal aconsellats i modificant el projecte del CD quedaria solucionat.
El que venim reivindican molts es que ICV sembla que pren les mesures que li interessen de la societat que rebutja, i només a proposat un creixement econòmic de Cerdanyola via construir, o sigui quantitat enlloc qualitat, i et torno a posar un exemple d'un ajuntament gestionat pel PSUC. A Sabadell es va urbanitzar la zona del Parc Catalunya amb cases unifamiliars, pisos, semi-gratacels i centres comercials, i es va deixar un 70% del sòl com a zona verda, que es l'actual parc catalunya, aquella zona, el mes maco eren els horts que la gent havia fet, la resta, entre zones que la gent tirava les escombreries o on es posava el circ, crec que li podriem trovar cert paral.lerisme, no?. Vaja, que no era una zona bosc o un parc propiament dit, tot un repte per un ajuntament d'esquerres i encara no definit com a ecologista.
Jesus, vosaltres mateixos, sou els que portareu el partit en un futur, si arriva l'hora, però torno a repetir, CENTRE DIRECCIONAL.
Pel que fa a Collserola, no plantejo que l'ARE toqui Collserola, sino que es una llàstima que no fem la ciutat aprofitant el parc, o sigui que es monti l'economia aprofitant tot el que tenim, i incentivant que la ciutat creixi i evolucioni mirant cap a Collserola.

P.D: Es clar que l'habitatge es un problema per qualsevol persona que no pugui pagar els preus estratosferics o no trobi un lloguer que pugui pagar sense arruinar-se.
Tu creus que aquesta es la millor solució?

Repeteixo, CENTRE DIRECCIONAL i quan pensis en que suposarà això per la ciutat, tornem a parlar.

Anònim ha dit...

CENTRE DIRECCIONAL, Jesus, CENTRE DIRECCIONAL.
Esta molt bé que en el passat es defensin coses, però "bien empieza lo que bien acaba", no?

Roger Morales i Puig ha dit...

Una dada que pot ser d'interès: actualment a la borsa d'habitatge de Cerdanyola hi ha més de 3.000 sol.licituds d'habitatge de protecció. Al Centre Direccional hi ha previstos 1.400 habitatges d'aquest tipus.

I???!!! ha dit...

I si es modifica el tipús d'oferta que vol oferir el CD?
I si s'adecua a la demanda que té Cerdanyola?
I si aprofitem el canvi econòmic que existeix actualment per oferir el que com molt bé dius, demana la gent de Cerdanyola?

Xavi P. F. ha dit...

Doncs jo el que no entenc és que algú es pugui oposar a un projecte que arregla una zona que està feta una merda (i qui digui el contrari és que no coneix la zona) i que no només té els habitatges sinó que sembla que hi anava una biblioteca, un cap, un ceip i una escola bressol. A part de varies zones verdes.

Que algú m'expliqui com et pots negar a això. Especialment si et dius socialista.

I???!!! ha dit...

Jo ja dono per perdut el tema.
Jo el que no puc entendre que algú que es consideri ecologista pugui està d'acord amb tira endavant un projecte com el CD.
I que després defensant l'habitatge de protecció vol tirar endavant la requalificació d'uns terrenys que encara que ara siguin un pou de merda, en un futur potser el que tu vulguis. Que tu vols que sigui més ciment, dons que ho sigui, però no volgueu vendre una moto que no es.
Torno a repetir, CENTRE DIRECCIONAL, en cap moment ICV està parlant de modificar res per encavir l'ARE al futur de Cerdanyola.
P.D: Les escoles bressol i els altre equipaments es poden fer encara que no es tiri endavant l'ARE, ja que edificis per fer-ho no en falten. Unes de les poques propostes que no em semblen del tot malament del PP era aprofitar les CASES que ara estan okupades.
Però vosaltres continueu donant la culpa d'això als sociates, que així ens va.
REPETIMOS: CENTRE DIRECCIONAL

Xavi P. F. ha dit...

No sé si quan parles d'ICV et referixes a mi. En tot cas, aclarir-te que jo no sóc d'Iniciativa. Els he votat en les municipals, però no en les autonòmiques.

Jesús Hernández ha dit...

Gràcies a tots per participar, feia temps que no hi havia tants comentaris. No se si “I”, “I???!!!” i “Jimi” sou la mateixa persona, per les redaccions dels comentaris i els seus continguts entenc que si, per això et responc de forma conjunta als teus comentaris. Les postures són bastant llunyanes i per això serà difícil arribar a acord en l’esperit del que diem, però m’agradaria fer alguna consideració puntual. Comentes que l’Ajuntament de Sabadell, amb bon criteri, va ajardinar una zona molt important de l’Eix Macià, comparant-ho amb la possibilitat que l’Ajuntament de Cerdanyola fes el mateix amb la zona on s’havia planificat l’ARE. El context econòmic (i no parlo només de la crisi, sinó de les fonts de finançaments dels ajuntaments) dels 80 era diferent. Actualment, un arranjament de la zona és inassolible per l’Ajuntament de Cerdanyola, no per manca de voluntat, ni per manca de capacitat sinó per manca de diners i de pressupost. Així, per tant, el que ara és un pou de merda, no deixarà de ser-ho fins que no és compti amb finançament extern (com ha passat amb el Riu Sec amb el projecte URBAN de la UE).
Ara bé, el que fa que no ens entenguem, és que la qüestió de l’ARE jo la llegeixo en clau d’una política social imprescindible,i tu ho llegeixes en clau d’agressió al territori. Afirmes que jo vull ciment a aquesta zona, però jo el que vull són habitatges protegits, no pas ciment. Crec que està més aquí la discrepància que no pas en el Centre Direccional. Respecte això, ja he dit que hi ha algunes qüestions de la Plana en les que no hi estic del tot d’acord i em generen dubtes, bàsicament les relacionades amb la mobilitat, però en el seu conjunt hem sembla un bon projecte. El que no podem fer és anar restant les promocions d’habitatge protegit de la ciutat al CD. Sinó a més de l’ARE hem de restar La Clota, Can Xarau, Una part de La Farigola... Jo segueixo veient projectes paral•lels d’origen (l’ARE de la Gene i el CD de l’Ajuntament) i motivacions diferents.
Vull insistir en que ofertar habitatge públic de lloguer és la millor solució per combatre els problemes de l’accés de l’habitatge. En primer lloc, la famosa qüestió d’oferta i demanda desplaçarà els preus a la baixa. En segon lloc, no és una injecció indiscriminada d’habitatges al mercat, sinó que va dirigida als col•lectius que més dificultats tenen per accedir-hi. En tercer lloc, el fet que sigui de lloguer o altres fórmules temporals permet que l’Administració disposi d’una eina per fer política social inclusiva amb l’habitatge, ja que en cada moment es podrà destinar a aquelles persones que més ho necessitin, tenint en compte els canvis socioeconòmics al llarg del cicle vital. En aquesta línia, que siguin de lloguer també dissuadeix de possibles suspicàcies com persones que tenen VPO com a segona residència o coses per l’estil.
Quines alternatives concretes i factibles tenim per resoldre el problema de l’habitatge?
En quant a Xavi P.F. crec que és la primera vegada que participes al blog, gràcies fer-ho i dir-te que estic d’acord amb el teu comentari.
Una abraçada a tots,
Jesús.

I???!!! ha dit...

La veritat que es un tema que està clarissim que no ens posarem d'acord seria una mica estúpid que continuessim discutin, però crec que els dos som de defensar allò que creiem i això te la seva part positiva.
En primer lloc dir-te que "i" i "i???!!!" som la mateixa, em disculpo per haver-te fet el canvi de nom sense avisar-te. No puc dir el mateix de "jimi".
Torno a insistir amb el missatge que et vull transmetre i que a mi em sobta que no us entri. Crec que l'ARE es un projecte que ven utilitzat potser molt útil per a qualsevol ciutat que vulgui millorar el seu espai i fins i tot ampliar-ho, ja sigui amb pisos de protecció oficial, amb lloguer social, o qualsevol de les formes que els seus ciutadans i governans creguin que hauria de ser. Del que em queixo es que aquí Cerdanyola es va aprovar un projecte del CD que si no m'equivoco el va començar el PSC, i l'ha acabat ICV i CIU, reduït la quantitat dels habitatges projectats pels socialistes i millorant els serveis i areas verdes que s'havien projectat. El CD estarà tocan amb l'ARE, no?
Dons no entenc la poca cintura que teniu els polítics. No entenc que costa veure que el context econòmic en el qual es crea el CD no es el mateix que ara, i que aprofitar l'estructura que es va fer pel CD i canviant a la demanda que vol la població de Cerdanyola, que com vosaltres mateixos us ompliu la boca de dir que es pisos de protecció oficial, ja sigui de venta o lloguer. Jesus, tant costa d'entendre? Tant costa de fer modificacions a l'actual CD per treure habitatge de les zones mes problemàtiques, a les zones mes conflictives i on la gent que es va posar en contra del CD creia que afectaria mes.
Jesus, per una persona d'esquerres i amb plantejaments ecologistes es fa difícil d'argumentar les propostes actuals d'ICV a Cerdanyola. Que no veieu que el CD ja va ser de difícil justificació i que ara volgueu colocar un % mes d'habitatges en defensa de l'habitatge social i el arreglar una part degradada, dons que vols que et digui, a mi em surt que tireu del CD que per això estan governan tant a Cerdanyola com a la Generalitat ICV, i això s'hauria de notar, no?
Repeteixo que no em sembla malament que es plantegi un ARE a Cerdanyola, el que si em sembla malament es que es plantegi sense tenir en compte que fa un any es va aprovar el CD amb el consequent revombori a la ciutat.
En quan a Sabadell, l'exemple te'l posava perquè pensa que el PSUC també va tenir que cedir als seus plantejaments de partit, que en aquells moments eren mes ideològics i culturals que ara. Es va cedir a moltes exigencies del Corte Inglés, ja que sense aquesta empresa, la resta del projecte era inviable. Crec que com tu mateix has dit, els criteris tant econòmics com polítics d'aquella epoca eren diferents, però si que vull fer incis en un punt. El principal motor i on va haver de cedir en Farres va ser amb el Corte Inglés, una empresa que a hores d'ara encara presta un servei a Sabadell, així com les empreses que s'han afincat en aquella zona. Al projecte del CD i sobre tot de l'ARE, on te que cedir el Morral es a unes constructores que dos anys després de finalitzar l'obra ja ho hauràn donat tot, a part de perdre uns terrenys que el mateix CD podria modificar i transformar en una zona verda de veritat.
Jesus, jo em queixo que això ho promou ICV, no el PSC, ni CIU, si no els que s'omplen la boca d'ecologisme i de ser una alternativa diferent, que pensa per la gent. Dons que vols que et digui, jo no noto la diferencia, i això es el que mes en cou.
Jesus, vosaltres sou les joventuts del partit, els que haurieu de ser crítics amb el que fan o no fan els governans, siguin o no del partit, i amb això tampoc no veig les diferencies amb les JSC, quan no manen els vostres a mossegar, i quan depent la gent del partit, a justificar.
El temps posar les coses al seu lloc, i es una llàstima.