diumenge, 6 de juliol de 2008

Cops d'efecte vs. solucions

Cal felicitar al PSOE per incorporar una persona nascuda fora de l'estat espanyol a la seva executiva, com és el cas de la dominicana Bernarda Jiménez Clemente, que s'ha incorporat com a Secretària d'Integració i Convivència desprès del 37è Congrés Federal. És la primera vegada que una direcció d'un partit incorpora una persona immigrant, recollint i reproduint la realitat social. Des del PSOE, s'ha anunciat a “bombo i platerets” aquesta incorporació, amb un tall destacat a les notícies, declaracions de Pepe Blanco i una menció especial a la web socialista.


Tot això seria perfecte si no fos perquè el PSOE va votar a favor de la directiva de retorns que criminalitza com mai s'havia fet a les persones migrades en situacions irregulars. La directiva de retorns és xenòfoba i un atac directe als drets humans, i el PSOE i el Ministre Corbacho han estat al costat dels màxims instigadors de la directiva de la vergonya, Berlusconi i Sarkozy. El nomenament de Bernarda Jiménez seria perfecte si no fos perquè els socialistes insisteixen que per donar dret a vot a les persones migrades calen convenis de reciprocitat. Novament es va anunciar a “bombo i platerets” la presentació d'una resolució per aprovar el dret de vot de les persones migrades a les eleccions municipals si es signaven aquests convenis de reciprocitat. Això el que vol dir és que si un espanyol no pot votar al país en qüestió, els immigrants d'aquesta nacionalitat no podrien votar a les diferents eleccions estatals. Això que pot semblar raonable, amaga darrera la impossibilitat de donar accés al dret a vot a totes les persones migrades originaries de estats sense democràcies, com és el cas de la Xina o de diversos estats africans.


Si el PSOE vol veritablement millorar les condicions de vida de les persones migrades, enlloc de preocupar-se per cops d'efecte, el que hauria de fer és incrementar drets per a aquest col·lectiu. I segurament això és complicat amb un ministre d'immigració com Corbacho, que des que va accedir al càrrec ha acumulat una declaració rere altra invitant a marxar als immigrants amb les capitalitzacions de l'atur, criticant les polítiques de reagrupament familiar i el més flagrant de tot, aprovant la directiva de retorns. I el que s'ha de fer és incrementar la dotació de serveis públics bàsics com sanitat, educació o habitatge, per evitar que es generi una falsa competència entre les classes populars espanyoles i els col·lectius nouvinguts, que poden comportar brots xenòfobs i de rebuig racial. Difícilment s'incrementaran aquests serveis si el superàvit es reparteix en xecs infectius (tot i que efectistes) enlloc d'invertir-los en reduir les desigualtats de la nostra societat.