dijous, 29 de maig de 2008

Joan Carles, aprèn del Nepal

Avui em despertava veient la gran notícia de que el Nepal desprès de 240 anys de monarquia ha esdevingut una República i a més d’una forma aparentment poc traumàtica. El rei te 15 dies per tornar a casa seva i gaudir dels milions rupies nepaleses amb les que s’ha enriquit il·lícitament a costa de la pobresa del seu poble.

Se que no es poden fer extrapolacions i sóc conscient de la distància dels cassos, però si un país en vies de desenvolupament com el Nepal ha aconseguit derrocar un règim antidemocràtic que tenia 240; l’Estat Espanyol bé hauria de poder ser capaç de canviar un sistema anacrònic amb flagrants deficiències democràtiques que té caps d’estats no elegits democràticament des de fa 69 anys.


I es podria fer sense traumatismes. Joan Carles tindria més temps, podria escriure un llibre relatant la veritable història de com va ser la mort del seu germà a mans seves i de com matar a algú no li ha suposat cap trauma com per seguir utilitzant armes de foc (I és que també tindria més temps per anar de caça). Hel·lena ja no hauria d’amagar la seva malaltia mental, podria ingressar tranquil·lament a algun lloc on els professionals se’n fessin càrrec. Felipe podria seguir fent regates, o fins i tot podria seguir jugant a ser militar, però als quarters i al front de l’Afganistan i no als palaus tant tranquil·lament o fent maniobres en temps de pau com ha fet fins ara. I Letizia, l’única membre de la família amb ofici conegut, podria tornar a treballar a qualsevol dels mitjans de comunicació de dretes en els que exercia tant professionalment el seva tasca de mantenir informat al poble.

5 comentaris:

Xavier Mir ha dit...

Jesús,
si vols viure en una república, tens més possibilitats d'aconseguir-ho fent pinya amb ERC en la consecució d'un estat català que no pas esperant una reforma de la Constitució Espanyola. Ho dic seriosament. Pensa-hi, si et plau, i mira què pots fer perquè ICV doni suport a una República de Catalunya dins la Unió Europea.
Gràcies.

Xavier Mir

Joan M. ha dit...

Jo veig més factible una República Federal Espanyola.
De totes maneres, no coneixia però tampoc em feien falta els motius que exposes en referència a aquesta familia.
Crec, simplement, que per nèixer a una determinada familia no hauries de tenir dret d'estar per damunt l'altra població.
Sigui com sigui,
Visca la República!

Anònim ha dit...

Jo no vull una monarquia, però molt menys una "republica", que en realitat serà una dictadura mahoísta.

Jesús Hernández ha dit...

Hola Xavier, En primer lloc dir-te que no estic d’acord en que sigui més fàcil aconseguir una república catalana que una d’espanyola. Crec que ambdues possibilitats són complicades, però aritmèticament veig més viable que el PSOE en algun moment arribi a ser un partit republicà més que no pas un partit que respecti el dret a l’autodeterminació dels pobles. En quant al que deies del que pot fer ICV per la república catalana, malgrat que la independència de Catalunya no és un objectiu polític per ICV, si que ho és l’emancipació nacional i per això ICV i EUiA recolzen la Plataforma pel Dret a Decidir. També et puc dir que jo no em sentiria incòmode a una república catalana, però un estat federal asimètric és, a parer meu, una opció més consensuada. Malgrat l’estudi recent de la UOC, crec que la majoria dels catalans prefereixen aquesta opció a la independència.

Joan Miquel, totalment d’acord en la teva afirmació, no és de rebut que per néixer a una família i no a una altra tinguis més privilegis. I això no només és aplicable a la monarquia, sinó també a la majoria de desigualtats del capitalisme.

Al darrer anònim, només dir-te que la gràcia que tenen les repúbliques és que a diferència de les monarquies, són democràtiques. Així que si no vols dictadures Maoistes, en el cas de que algun dia poguéssim votar a un president de la república, només caldria que votessis a qualsevol candidat que et vingués en gana. Molt em temo que els Maoistes ho tindrien complicat per guanyar les eleccions per a cap de l’Estat. Dir-te també que per l’absurditat del teu missatge, dedueixo, amb ric d’equivocar-me, que és possible que siguis tu el que va escrivint insults de tant en tant, del tipus “comunista hijo de puta”. T’agrairia enormement que ho deixessis de fer, més que res per mantenir el nivell dels debats del bloc, que solen ser de qualitat.

Andrés Martín ha dit...

La monarquia espanyola ha estat l'única restaurada a Europa al segle XX. Espanya sempre tan moderna i vanguardista.
El que més m'extranya és que aquells que es proclamen únics defensors vàlids de la democràcia i la pluralitat (PSOE) mai s'hagin ni plantejat qüestionar-se aquesta institució tan retrògrada i arcaica.
Ja no parlaré de les morts i grans errors derivats de la dinastia dels Borbons.
Dignitat i República!