dimarts, 6 de maig de 2008

1968

El maig és un mes especial. Fa 40 anys del maig del 68 on els joves estudiants van cridar “tot és possible”, “la imaginació al poder”, “prohibit prohibir”; van criticar el recent assassinat del Che per part dels Estats Units i van liderar un canvi social que es va estendre per Europa on les llibertats personals s’associaven a l’esquerra transformadora superant les estretors en l’àmbit moral bàsicament per part de la dreta, però que també propugnaven alguns sectors stalinistes.

Aquell mateix any, es va produir de forma gairebé paral·lela la “Primavera de Praga”, que va culminar a l’estiu amb la invasió de Txecoslovàquia per part de la URSS, que reprimia l’intent d’independència i la instauració d’un socialisme “més humà” en aquell país orbital. Tot plegat van produir un distanciament de molts partits comunistes europeus envers el PCUS, que no van entendre aquell atac contra l'emancipació nacional txecoslovaca.

Crec que aquests dos fets són cabdals per entendre l’esquerra transformadora d’avui en dia. Passats 40 anys alguns grups o partits d’aquesta esquerra radical i transformadora han abandonat el marxisme, d’altres el segueixen considerant la seva ideologia central; però tots han adoptat com a eixos propis l’emancipació nacional i l’emancipació personal i les organitzacions catalanes que conformen aquest espai, principalment EUiA i ICV són un clar exemple d’adopció d’aquests principis. Crec que aquesta és la gran aportació del 1968 com a esdeveniment global.

Sense haver-lo llegit, vull recomanar un llibre del qual m’han arribat bones referències i que parla sobre el que va suposar el maig del 68: 1968. El mundo pudo cambiar de base de Manuel Garí, Jaime Pastor y Miguel Romero.

1 comentari:

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

visiteu el nostre blog, A PREMIÀ DE MAR celebrem el MAIG DEL 68 i us convidem a venir...