dimecres, 12 de març de 2008

Post Postelectoral

Fa dies vaig mostrar la meva indignació davant l'exercici de mentida i manipulació que el PSOE i El Periódico van protagonitzar a finals de la setmana passada publicant enquestes falses. Sento reiterar el tema, i assumeixo que a més d'un li soni a excusa de mal pagador fruit de la decepció dels resultats electorals, però crec que és una qüestió fonamental a tenir en compte. Quan el “soroll” de les eleccions passi és quan més haurem de parlar de forma honesta, objectiva i desinteressada sobre el que va fer El Periódico i sobre els aspectes “mediàtics” de la llei electoral. Segurament hauríem de parlar dels aspectes “polítics” de la nostra llei electoral, però mentre el PP segueixi rebent escons de l'esquerra gràcies a la llei electoral; tots sabem que els màxims interessats de la situació, PP i PSOE, no mouran un dit per intentar tenir una democràcia més saludable. Així que proposo una reflexió sobre aspectes menys importants però susceptibles a regulacions futures.


Aquest diari contaminador anomenat “El Periódico” va fer una campanya periodístico-político-sectaria a favor de que es poguessin publicar enquestes fins el dia de les eleccions. De fet, mentre el debat es produïa i juristes, polítics i “periodistes” opinaven al respecte; ells, El Periódico, van tirar pel dret i van dir: Calla! publicarem enquestes falses a un diari digital d'Andorra, ho publicitarem a la portada del nostre diari, perquè tothom ho vegi i reforçarem el discurs del PSOE.


D'aquesta situació em sorgeix la següent reflexió, si és tant tant necessari per la democràcia, com esgrimeix la cúpula d'El Periódico publicar (il·legalment) enquestes, perquè no van anar publicant “just in time” les enquestes a peu d'urna del 9-M que mostraven que el PSOE arrasava?Només és democràtic saltar-se la legalitat per publicar les enquestes que beneficien al partit polític que et dona de menjar?


Reflexió extra: la Junta Electoral, tant preocupada en coses com tancar las paradetes de la Plataforma pel Dret a Decidir (a mode d'anècdota diré que jo vaig poder firmar, igual que altra gent d'ICV, malgrat que de forma semiclandestina a la sortida del col·legi de Banús), aquesta mateixa Junta, pot quedar indiferent davant l'exercici de manipulació d'El Periódico?