dilluns, 31 de març de 2008

Acció i reacció al Barri de Tiana

Aquest cap de setmana he pogut veure una forta presència policial al meu barri. L’aparcament dissuasori de la renfe, va estar durant alguns moments de dissabte literalment assetjat, tant per la policia municipal com dels mossos d’esquadra. Suposo que no vaig errat si dedueixo que aquesta presència es fruit dels lamentables fets de 14 de Març on algú va cremar cotxes. La situació és reflex de la complexitat del binomi llibertats-seguretat. Entenc aquesta reacció és lògica per l’intensitat de les queixes dels veïns. Espero que els grups de joves que s’han “passat de la ralla” siguin conscients molestar als veïns no pot formar part del seu oci. Ara bé, espero també que la policia entengui que “no cal pecar per excés”: la criminalització dels grups de joves que es reuneixen per la nit als voltants del Mundo Caníbal és un error.

Davant d’això vull llençar un seguit de reflexions desendreçades com a resposta a algunes idees o comentaris que he escoltat entre els veïns del barri:

- No és cert que els incidents s’hagin incrementat arran de que un grup d’Okupes iniciés la seva activitat al casal “La Figa Elèctrica”. Fa tres anys i mig que visc al barri i d’incidents com el de fa dos setmanes n’hi he vist des del primer dia. Los más viejos del lugar, em diuen que això ha estat així des de fa molts anys. El casal està okupat des d’estiu de 2007.

- Els diferents tallers mecànics, que abunden al barri tenen l’estranya tradició d’adoptar cotxes en mal estat i deixar-los a perpetuïtat a prop dels seus locals, intercanviant-los subtilment de lloc entre ells per evitar denúncies d’abandonament. Això en cap cas justifica que se’ls hi cremi el cotxe, que quedi clar, però genera malestar entre els veïns, per no parlar de la degradació de l’entorn del barri.

- Crec que es desconeix l’autoria dels fets vandàlics, i per tant assegurar que han estat joves és infonamentat.

- Personalment, no em molesta que hi hagi joves bevent cervessa al parking dissuasori els dissabtes a la nit. De fet jo hi he anat més d’un cop. Em molesta bastant més que hi hagi cotxes abandonats i que la neteja sigui deficient.

El que no deixa de ser cert és que és un dels barris que necessita una rehabilitació més urgent de tota Cerdanyola. Reconec que és un barri apàtrida, difícil d’encaixar en les lògiques de ciutat tant de Cerdanyola com de Ripollet. Per exemple, jo llenço habitualment les escombraries a Ripollet, donat que és el contenidor que tinc més a prop de casa (que pertany a Cerdanyola). Entenc la dificultat que això comporta i entenc que no és fàcil coordinar-se entre els ajuntaments. Tot i això, crec que hi ha algunes qüestions bàsiques pendent de resoldre. La senyalització del trànsit és deficient: a encreuaments que estan mal senyalitzats com el de Prat de la Riba amb Tiana ja he vist més d’un accident. La recollida de brossa i la neteja del carrer també deixen bastant que desitjar, sobretot als dos o tres carrers que fan “cul de sac” a prop de la Rambla de Montserrat, tant a Cerdanyola com a Ripollet.

Dit això, és de justícia reconèixer les millores sobretot des mitjans de l’any passat. S’han instal·lat noves pilones a molts carrers que impedeixen que els coxes aparquin lliurement sobre les voreres, en alguns casos arribaven a tapar entrades a cases i blocs de pisos. També s’ha deixat de ser permissiu amb els cotxes que aparcaven als passos de zebra, que a més de dificultar el pas als vianants, redueixen sensiblement la visibilitat dels encreuaments i han estat causa d’accidents. L’aparcament dissuasori ha estat netejat íntegrament i els escombriaires s’hi passen més sovint.

En resum: de millores n’hi hagut. De feina per fer, en queda molta.

5 comentaris:

Carles Sampietro Lara ha dit...

Hola Jesús.

Et concedeixo el Premi Dardo 2008 pel teu bloc polític d'alt nivell.

Al meu bloc més informació sobre el guardó.

Ciao.

Jesús Hernández ha dit...

Ei Carles,

Moltes gràcies!

En quant tingui un moment d'inspiració, seguiré la cadena.

Mira, com a mínim m'ha servit per saber que és això dels premis dardo, que és una cosa que desconeixia.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Jo també els desconeixia. La veritat és que haver de nominar 15 blocs és una mica bèstia...

M'agrada molt el teu bloc. Ciao

Jordi ha dit...

Hola, Jesús.
Coincideixo amb tu en l'apreciació de la situació de deixadesa del barri de Quatre Cantons - Can Tiana. Zona de frontera entre Cerdanyola i Ripollet, pateix aquesta situació de manca d'atenció adequada, o si més no, com la resta dels barris d'ambdues poblacions, des de fa força anys. Recordo que els alcaldes Ferré i Sánchez - Ripollet i Cerdanyola - ja en parlaven de la necessitat d'actuar-hi a la zona.
Hi ha hagut moments - campanyes electorals - que s'ha arribat a dir que l'eix de la carretera de Barcelona havia de ser l'aparador dels tres municipis (cal afegir-hi Montcada).
La veritat és que després de les votacions ningú no mou un dit. Hi ha zones com la part de dalt - La Siberia - amb molts tallers, garatges, etc ... - com comentes que caldria regularitzar i veure què s'hi fa allà. Hi ha hagut queixes en aquest sentit.
Crec que la Mancomunitat Cerdanyola - Ripollet - Montcada ha de ser la institució que abanderi la recuperació i dignificació d'aquesta artèria - la carretera de Barcelona a Sabadell. No debades, algun dia ens menarà cap a l'Hospital .....
Cal que els polítics s'hi posin i treballin en conjunt el futur d'aquesta zona.

Jesús Hernández ha dit...

Hola Jordi, comparteixo el teu comentari i fas apunts molt interessants que ignorava.

En tot cas, voldria insistir en les millores que ha gaudit el barri. A l'estiu passat es van portar a depòsit uns deu cotxes abandonats, s'han instal•lat pilones, es va arreglar l'aparcament dissuasori i s'ha fet alguna millora en la neteja, i en la senyalització, l'ajuntament de Ripollet fa anys que va millorar la rambla de Montserrat. Són millores que s'han de reconèixer.

El que es ben cert és que cal més neteja, millor senyalització del trànsit i per més que sigui impopular, més presència de la grua municipal. Crec que això si que suposaria una millora real del barri i no la criminalització dels joves que gaudeixen d’una de les ofertes d’oci més atractives de la ciutat.