dimarts, 26 de febrer de 2008

Zapatero guanya el cara a cara que mai s'hauria d'haver fet

El debat cara a cara d'avui ha exclòs a milions i milions de votants, de ciutadans i ciutadanes. Tenim un sistema electoral que imposa el bipartidisme, i tenim uns polítics com Rajoy i Zapatero que també volen imposar-lo mediàticament, tota una vergonya.


Dit això, Zapatero ha guanyat nítidament. Rajoy és un líder indigne i per això no gunyarà ni governarà.


El primer bloc és el que em despertava més interès. Aquí els dos han punxat. Rajoy molt més, però és que com deia fa poc amb arguments liberals es difícil criticar la política econòmica d'aquest govern. Rajoy ha insinuat de passada (i amb la boca petita) que el decil més ric ara és molt més ric i el decil més pobre bastant més pobre. Ell no té cap credibilitat per fer-ho, ni gens de ganes, no serà un dretà com ell qui molesti als poders fàctics econòmics. Zapatero tampoc ho farà. Cap comentari sobre frau fiscal, ni sobre l'IRPF dels més rics, ni sobre les SICAV, ni sobre els beneficis empresarials. M'haguès agradat veure arguments d'esquerres a la crítica al govern i veure com se'n sortiria el president. Però ell no volia a ningú més d'esquerres en aquest debat.


En quant a seguretat, la paraula “pau” sona molt bé. I si ets d'esquerres sempre sents més empatia pel qui diu “pau” que pels que parlen de por. El problema és quan els que parlen de pau fabriquen mines antipersones, són líders en exportació d'armes i envien les tropes a guerres llunyanes com la d'Afganistan. Evidentment, Rajoy no li ha recordat res d'això, perquè algú que està a favor de les guerres preventives no clamarà contra les mines antipersones. Novament he trobat a faltar elements d'esquerres i pacifistes en aquest punt del debat, però clar, no hi eren, i és que aquest debat era incomplet.


De la política de les autonomies i model d'estat, s'ha acabat parlant de l'aigua. Dir que s'està en contra del trasbalsament de l'Ebre és un eslògan que ha Catalunya molta gent compartim. Però del projecte de la vergonya i la hipocresia que el PSOE està fent a Los Monegros, Zapatero no ha opinat. Rajoy que és d'un partit que de casinos i camps de golf en sap bastant no li ha recordat. Algú amb un mínim de sensibilitat ecologista li hagués retret. Però no, no havia ningú per fer-ho, perquè el debat estava mutilat.


Entre l'estat de les autonomies o l'”Espanya una, grande y libre” i ha moltes més Espanyes i Catalunyes, però avui no hi eren. Només hi havia dos senyors centralistes, un de fatxa i un amb talante, però dos centralistes. Perquè fa tanta por parlar públicament sobre l'Espanya Federal?


Del darrer bloc, el més popurri, Rajoy parlava de trivialitats i Zapatero de dades. Dades certes que amaguen dades també certes i rellevants. Zapatero ha dit que han triplicat R+D+I i s'ha oblidat que tenim un terç d'inversió en R+D+I respecte la mitjana de la UE-15. Rajoy no podia recordar-li perquè ell d'inversió estatal només en vol més en defensa. On era algú amb passat sindical per parlar del lamentable model productiu espanyol que ha empitjorat tant i tant durant aquesta legislatura seguint la línia iniciada amb Aznar? Doncs no hi era, no volien que hi fos. Per cert veure Rajoy defensat el protocol de Kyoto era una d'aquelles imatges d'esquizofrènia que només s'entenen en el marc de la voluntat de desgastament al govern en una campanya electoral. D'arguments ecològics ni un.


Conlusions: Zapatero ha guanyat, ho ha fet bé. Ha sabut fer que el debat anés per on ell volia i els seus arguments sonaven millor i alguns certament eren d'esquerres (mols d'ells incoherents amb la tasca del govern). Ha respost sòlidament tots els atacs provinents desde postures dretanes. Rajoy és un polític amb data de caducitat al 10 de març. I la conclusió més important, espero sincerament que no es reprodueixi mai l'atemptat contra la democràcia i el multipartidisme que Zapatero i Rajoy han protagonitzat aquesta nit.


Com deia avui sàviament Joan Herrera: El cara a cara que volia aquesta nit era Rajoy amb un immigrant i Zapatero amb una dona que acaba de ser cridada a declarar per haver avortat.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona crònica. Si fa por parlar de l'Espanya Federal encara en fa més parlar de la Catalunya independent: no creus?

Salut des de Blanes.

Francesc.

carlos cordón ha dit...

En fi Jesús!

He pogut veure el debat des de Roma i ara llegir la teva crònica subjectiva vers el mateix. Comparteixo amb tú molts aspectes i altres no, per suposat i lògic. I ja que penso que el debat en sí no ha tingut excessiu contingut de futur sinò que bàsicament ha estat un "toma y daca" entre tots dos, m'agradaria que des de l'esquerra treiessim conclusions més generals i importants, bàsicament dues: que com bé dius Rajoy està en la recta final de la seva carrera política, on jo afegeixo que Zapatero; sí representa futur i il·lusió i una segona encara més important i és on jo estic centrant el debat en el meu blog, la movilització de l'esquerra. L'hem de generar nosaltres i només nosaltres desde l'esquerra catalanista podem lluitar pels valors socials en contra del feixisme d'alguns.
La paraula és MOVILITZACIO i el que no m'agrada és la baralla continúa entre nosaltres, ja que ells sempre van junts. Ja sé el que em diràs, que el debat no és democràtic i en part tens raó, com he dit al meu blog, però el 9 de març és un dia molt important per Catalunya, per seguir un projecte ja iniciat o per l'incertesa que suposaria l'arribada de la dreta. En fi, reflexionem però sobretot movilitzem-nos!

Una abraçada!

PD: Sento haver-me estès tant!

Javi Montes ha dit...

Estic segur que la majoria de la població ( jo entre ells) prefereix un cara a cara -o dos com és el cas- entre els dos possibles candidats a la presidència del govern, que no un debat on estiguessin presents tots els partits del Congrés dels Diputats. Lògicament tu no creus igual, com no podia ser d’un altre manera. Estic d’acord, Zapatero va guanyar, però crec sincerament que la cosa va estar molt justa ( molt més que el Solbes vs Pizarro). Per suposat no podia estar més en desacord amb el líder de la dreta, però a Rajoy se li va veure molt tranquil ( menys la seva primera intervenció) i contundent en les seves intervencions. Jo no estaria tan segur de que Rajoy té data de caducitat, les coses estan molt ajustades, més del que ens pensem. Si ens despistem, poden tornar al poder...

Ramon Gutiérrez ha dit...

juas! no et conec de res javi pero es nota que t'has empollat l'argumentari de campanya socialista.
A les enquestes el PSOE arrasa en intenció declarada de vot. altra cosa es en l'estimació de vot. però tots sabem com es calcula l'estimació i ho subjectives que poden ser les enquestes. (sobreot si pasen per segons quina cuina...)

Em fastgueija bastant aquesta campanya que esteu fent per fotre por a la gent i captar més vots!

vaja jesús... que al final as decidit veure ure el debat!!

Be guapissim, ens veiem!!

Ramon Gutiérrez ha dit...

uande!
Em sembla que mai havia escrit tantes faltes d'ortografia juntes.

com deia aquell:
BISKA LA ARTUGRAPHIA YIURA!!!

Roger Morales i Puig ha dit...

Javi, en el teu bloc has arribat a dir que el PSOE guanyarà amb diferència i ara surts amb què la cosa està molt igualada i que el PP pot guanyar? Això sona al missatge de la setmana sortit del carrer Nicaragua.

Chache ha dit...

Como ya me estoy acostumbrando a la difusión de consignas de Javi Montes ya no me sorprenden muchas cosas. Sin embargo el hecho de que prefiera un debate a dos antes que uno donde participen todas las fuerzas políticas con representación en el Congreso durante la pasada legislatura dice mucho de tí. Sería cuestión de cambiar el modelo de "debate".

Me quedo con la aportación de Llamazares después del debate en Cuatro, aunque denotaba la impotencia del que no puede hacer nada contra la polarización de todo.

Jesús Hernández ha dit...

Hola a tots i gràcies pels comentaris,

Al Francesc (t’hauria de conèixer? És que això de Blanes em desubica), crec que es parla molt més de la Catalunya independent que de l’Espanya Federal, en tot cas en un debat democràtic també haurien d’haver estat representades les opcions independentistes.

Al Carlos, com de costum coincidim. Segons la darrera enquesta del Cis amb un alt grau de mobilització ICV-EUiA aconseguiria els seus millors resultats a la província de Barcelona, on podria arribar als tres diputats. Celebro que em diguis que tinc part de raó dient que el debat no és democràtic. Gràcies pels comentaris.

Al Javi, et contradius tu mateix amb el teu missatge al blog. Jo crec sincerament que Zapatero ho va fer millor, no ho dic sincerament no perquè sigui cap consigna partidista interessada. I ho dic subjectivament, perquè per a mi Rajoy és un personatge fastigós i difícilment el podré mesurar amb el mateix raser que a Zapatero. Per cert, l’enquesta de Demométrica d’avui diu que el PSOE pot aconseguir la majoria absoluta i te més de 20 diputats de avantatge al PP. Ho dic més que res perquè deixeu de fer por amb que venen els de la por.

Al Ramon, tens bon ull, i de l’ortografia tampoc n’hi ha per tant.

Al Roger, els argumentaris de campanya van que volen...

I, finalment, al Chache, crec que t’agradarà la imatge del blog que penjaré ara.

Javi Montes ha dit...

La realitat és que les enquestes estan ajustades, tot i que les últimes mostren una tendència a l’alça al PSOE. No són consignes, sinó realitats: les eleccions no estan ni molt menys guanyades , per tant, si vols un govern d’esquerres a Espanya, la millor opció es votar el PSC o al PSOE.

Torno a repetir: prefereixo un cara a cara Zapatero vs Rajoy a un que estiguin presents tots els partits representants del Congrés. Però prefereixo més encara el que s’ha fet: dos Zapatero vs Rajoy, un de tots els partits i un dels caps de llista per Barcelona. Em sembla el més lògic.

Chache tu a mi, en cambio, me sorprendes cada día... ¡mira por donde!

Jesús Hernández ha dit...

Una diferència de 20 dipiutats no és una enquesta ajustada. El que no podeu es enganyar a la gent, si vols govern d'esquerres pots votar qualsevol de les opcions d'esquerres que tindran representació i totes elles garantiran per igual un govern d'esquerres, o veus a ERC o IU-ICV embestint a Rajoy? Quan teniu gent que diu que us votarà amb el nas tapat ja entenc que us toca dir "que ve la dreta, que ve la dreta!" Fer por amb que venen els de la por... Jo prefereixo opcions que generin il·lusió a les que generen por.

Per cert seguint la línia d'espais publicitaris gratuïts que estan rebent els dos partits majoritaris i que tu defenses (Per sort hi ha gent tant al PSC com a les JSC que respecten bastant més que tu la pluralitat política), també podriem prohibir que cap partit que no fos PP i PSOE fessin propoganda electoral i sortissin a TV3 ja que el que la gent li interessa realment són les propostes de PP i PSOE i informacions d'altres partits el que fan és distorsionar i confondre a la gent del que és realment important.

O millor encara, podriem fer que no és pressentessin. O més subtilment, per no generar controvèrsia, seguir avançant amb els efectes de la Llei electoral que tant un agrada i establir un sistema electoral com l'anglosaxó, amb un bipartidisme quasi perfecte. Això faria que la gent deixès de perdre el temps amb propostes que no interessin a ningú, no Javi?

Per cert em pots dir quants Partits d'Àmbit Estatal tenen representació a les corts espanyoles?

Javi Montes ha dit...

Després jo sóc el demagog... anem bé. Saps tant bé com jo quins són els partits estatals amb representació al Congrés, per tant, no crec que faci falta que t’ho digui. Estic a favor del bipartidisme, això no és res de nou: crec que un país és més estable amb partits forts que no amb molts partits amb una força més petita ( el millor exemple és Itàlia). Aquesta és una opinió respectable, o això espero al menys. Això no treu que m’agradi l’actual sistema ( arreglant la gran injustícia que es fa amb IU i la seva representació) on el Congrés del Diputats representa correctament la pluralitat del país. No intentis anar més enllà, simplement defenso el següent:

1- S’ha de votar socialista perquè s’ha fet una gran feina en tots, absolutament tots els sentis.
2- S’ha de votar socialista, també, perquè és la manera més directa d’evitar que el PP torni al poder.

Com diu Sabina: “Esta es mi patria, alrededor no hay nada”.

Jesús Hernández ha dit...

Hi ha 3 partits d'àmbit estatal amb representació al congrés. perquè no un debat a 3?

Això de s'ha de votar socialista perquyè s'ha de fet una bona feina al congrés en absolutament tots els sentits, que li preguntes a les dones que han d'anar a declarar perquè han avortat, per posar un exemple...

Javi Montes ha dit...

Exacte, hi han 3 partits estatals, però només hi ha dos amb possibilitats d'arribar a la presidència, aquesta és la única justificació.

D'acord amb el tema de l'avortament,s'hauria d'haver estat més clars i sense complexos. Però també li podem preguntar, per exemple, a la meva àvia que no es pot valdre per si mateixa, i que em va trucar l'altre dia dient-me que li havien concedit el nivell 2 i que tindrà una ajuda cada mes d'uns 300 euros. Aquests diners els invertirà per pagar a una persona perquè li ajudi en tot el que necessita.

Roger Morales i Puig ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Roger Morales i Puig ha dit...

Javi, pel teu benefici personal i intel·lectual, et recomano que tinguis més esperit crític.

Javi Montes ha dit...

Roger, et recomano exactament el mateix. Et podria dir allò de que “ ves la paja en el ojo ajeno y no ves la viga en el tuyo”, ets l’exemple perfecte de nul esperit crític i et permets el luxe de donar lliçons. Del meu benefici personal i intel•lectual ja em preocupo jo, no em fan falta les teves classes magistrals. Potser els membres de JEV les volen, jo no, gràcies.

Roger Morales i Puig ha dit...

Se t'acaba d'anar molt l'olla. Després dius que tinc la pell fina.

Cesc ha dit...

Que nervios no els sociates?

Javi Montes ha dit...

L'olla està on ha d'estar, no se m’ha anat a cap lloc. T’ho torno a repetir: aquestes recomanacions que et permets el luxe de fer, amb mi te les pots estalviar, perquè no les vull per res. Dona la teva opinió com fa el Jesús, però no em donis classes de benefici intel•lectual i personal.

Javi Montes ha dit...

L'olla està on ha d'estar, no se m’ha anat a cap lloc. T’ho torno a repetir: aquestes recomanacions que et permets el luxe de fer, amb mi te les pots estalviar, perquè no les vull per res. Dona la teva opinió com fa el Jesús, però no em donis classes de benefici intel•lectual i personal.

Jesús Hernández ha dit...

Arribats a aquests punt, diverses cosnideracions.

El debat podía ser o de bipartidisme o de com va anar el cara a cara, aquestes eren les meves pretencions, espero que si el debat segueix no abandoni aquest context. No entrem en temes personas de qui dona classes a qui de què.

Respecte al cara a cara. El més just hagués estat que fos un debat a tres candidats que complementat amb els debats com el de demà de TV3 mostrarien la pluralitat política de l'estat amb molta més mesura que els dos macroespais publicitaris en els que s'han convertit els dos cara a cara.

En quant al bipartidisme. M'has dit que sóc demagog per dir que ets bipartidista a la mateixa resposta que em dius que "Estàs a favor del bipartidisme". Bipartidisme coma la restauració:Liberals o conservadors. O com a Estats Units: Demòcrates i Republicans. O com a ANglaterra: Tories i els del senyor que surt a la foto de les Azores. Estar a favor del bipartidisme al context polític espanyol actual és equivalent a tenir grans llacunes democràtiques en el teu pensament.

En quant a l'esperit crític "S’ha de votar socialista perquè s’ha fet una gran feina en tots, absolutament tots els sentis". Aquesta frase, a més de falsa, no té cap esperit crític. És falsa perquè vàreu retallar l'estatut, pels mils motius econòmics dels que hem parlat aquests dies, perquè rodialies ho heu gestionat amb el cul, perquè amb l'avortament us vau cagar, i un llarg etcètera. Tot i que reconec avenços importants com la llei de la dependència que curiosament la vau votar de bracet amb IU-ICV (Les associacions de la taula del tercer sector encara recorden i agraeixen totes les gestions de la diputada Carme Garcia).

Roger, segueix fent tots els comentaris i recomenacions que vulguis que jo sempre els tindré en compte i en consideració. Tant debó ho fessin d'altres, els hi seria útil.

Roger Morales i Puig ha dit...

Malgrat la meva reconeguda nul.la capacitat crítica, em permeto continuar opinant. Simplement per ratificar el que ha dit el Jesús: per mi falta de capacitat crítica és dir que s'ha de votar al PSC pràcticament perquè sí, sense ser capaç d'analitzar res més enllà de la conjuntura de la campanya, i dient que el govern ho ha fet bé en tots, absolutament tots, els àmbits. Per aquesta darrera afirmació, manca de capacitat crítica era el qualificatiu més benevol que se'm va acudir.

Clar que tot això que dic està, òbviament, en entredit per la meva notòria i nul.la capacitat crítica.

Tot i que crec que per entrar a ICV l'any 1994 s'ha de tenir força més capacitat crítica que per entrar al PSC l'any 2004.

Javi Montes ha dit...

Roger, ben diferent és el que acabes de dir avui amb el que vas dir ahir, donant-me consells que no venien al cas. En fi deixem-ho estar. He donat en moltes ocasions els motius pels quals votaré socialista el 9 de març i perquè demano també que la gent ho faci. Si de cas ja faré un post al meu bloc repetint-los, cap problema. Per cert, em podries explicar que vols dir amb “Tot i que crec que per entrar a ICV l'any 1994 s'ha de tenir força més capacitat crítica que per entrar al PSC l'any 2004 “? Gràcies.

Roger Morales i Puig ha dit...

Amb això el que vull dir és que crec que és molt més fàcil entrar l'any 2004 a un PSC que està en la cresta de l'onada, que l'any 1994 a ICV, un partit petit i en situació de pre-crisi. Calia estar molt segur d'entrar-hi i, per tant, molta més necessitat d'anàlisi crítica.

Javi Montes ha dit...

Per cert, jo vaig entrar a militar a la JSC i al PSC just dos mesos després de perdre les eleccions municipals,septembre de 2003 ( ho dic de memòria) amb 18 anys, així d'onada res.. ni governavem a Cerdanyola, ni a la Generalitat, ni a l'Estat. REcordo que les meves primeres eleccions van ser les segones de Maragall, quan va tornar a guanyar en vots però no en escons i, es va formar el primer tripartit. Així que si ho dius per mi, lo del 2004, crec que no t'han informat del tot bé. Torno a dir va ser al 2003 i el PSC no governava enlloc.

Roger Morales i Puig ha dit...

No ho dic per tu perquè no sé quan vas entrar a la política, ho dic en genèric perquè sé que va entrar molta gent a la JSC a partir de la victòria de ZP, com també sé que va haver-hi molta gent que va entrar a ICV per les mobilitzacions contra la guerra.

El que volia dir és que per entrar a ICV en el moment que ho vaig fer jo s'havia de tenir les coses molt clares i, encara que a tu no t'ho sembli, certa capacitat i sentit crític. Res més.

Jesús Hernández ha dit...

En el debat de divendres, aquest si que era democràtic Herrera va demostrar ser un polític diferent a la resta amb un discurs basat amb la il·lusió del projecte propi i no amb la por.

No m'estranya que a Ferraz i Génova els hi fes por un debat a tres bandes, ningú vol que el seu candidat quedi en evidència...

Roger Morales i Puig ha dit...

Aquest cap de setmana he estat a Madrid i he pogut veure de primera mà la injustícia del bipartidisme estatal. PSOE i PP per tot arreu i IU enlloc. I això que es tracta de Madrid on IU treu millor resultats.

No em vull ni imaginar com deu ser viure a llocs com Cuenca o Valladolid i ser d'IU...

Com canviaria tot si IU rebés un tracte mediàtic mínimament digne!