dissabte, 2 de febrer de 2008

Quan el Ministerio és l'opressor

Obres del segle XXI amb jornades de treball del segle XIX, amb aquesta contundent frase comença la nota de premsa de CCOO (de la qual avui s'en feia resó TV3 aquí es pot veure el vídeo de la notícia) on s'explica que està passant a les obres de l'AVE. Jornades de treball de 12 hores (de 7.00 a 19.00 o de 19.00 a 7.00) els set dies de la setmana. El Ministerio de Fomento i ADIF van subcontractar les obres de l'Ave a la constructora Sacyr. L'Estat diu que és cosa d'Adif i Adif que és cosa de Sacyr. És el que tenen les subcontractacions, el responsable és difús però el perjudicat sempre el mateix: els treballadors i treballadores. CCOO recorda que la concessió d'aquest tram de túnel s'ha adjudicat amb un preu un 27,7% per sota del valor de la licitació, "cosa que ens fa témer que l'obra es realitzarà a costa de sacrificar els drets dels treballadors".


Si estan en aquestes condicions perquè no els hi ha caigut un bon paquet?
Doncs potser perquè a tota la província a de Barcelona hi ha només 8 inspectors de treball, donat que fins fa poques setmanes era una competència estatal. Ni els succesius governs del PSOE ni els del PP han tingut cap interès en que la inspecció de treball sigui una eina útil per lluitar contra la temporalitat. Les grans empreses potser tenien massa a perdre.


Si l'Estat, que hauria de ser exemple de bones pràctiques, és el primer en potenciar la subcontractació, els horaris abusius i posar en perill vides de treballadors, podem imaginar-nos els missatge que estan rebent les empreses privades: el fi justifica els mitjans?


Si és indignant que Zapatero faci frivolitats com els 400 € per guanyar vots, els que és inconcebible, és que és que jugui amb les vides dels treballadors només perquè l'AVE arribi abans de les eleccions. “Se da la circunstancia de que, de nuevo se condiciona la finalización de las obras del AVE a la campaña electoral. Se intenta inaugurar la obra sea como sea, no importando infringir un derecho esencial de los trabajadores como es el de la jornada de 8 horas de trabajo y poniendo en riesgo la seguridad y salud de los trabajadores.” Poc més es pot afegir a la nota de CCOO.