diumenge, 3 de febrer de 2008

Ple de Gener

Estic agafant el costum d'anar com a públic als plens i espero poder seguir assistint, mentre l'agenda m'ho permeti, per fer jo també la meva crònica personal del que hi esdevé. El ple dijous no va ser un d’aquells en el que es decidissin temes cabdals per la ciutat. Suposo que aquesta afirmació la compartirem tots independentment de la nostra sensibilitat política. Ara bé, el què no és de rebut, és que aprofitant aquest situació és vagi al ple a fer “mítings” o a parlar de la política estatal. Cerdanyola és prou important com per que l’únic dia del mes on tots els representats polítics de la ciutadania es reuneixen és parli únicament de Cerdanyola. Mala senyal que els noms d'Aznar i Zapatero surtin en un mateix ple.

Un dels punts destacats era l'aprovació definitiva dels pressupostos només faré una reflexió. Tota oposició responsable te l'obligació de negociar els pressupostos per intentar que els pressupostos incloguin partides per les seves propostes polítiques. El PSC no ho va fer per qüestions estratègiques de confrontació. Per a ells és més important desgastar el govern que no pas la ciutadania de Cerdanyola. En quant a continguts, només posaré un exemple com poden tenir la barra de dir que s'obliden als joves quan és una de les partides que més s'ha incrementat, com poden dir que és conservador sense posar un sól exemple. Bé si, un exemple si que en posen: Minuts Menuts. El destaquen molt alhora que no es fixen que aquest govern serà el que farà més escoles bressol). En quant a les al·legacions, ja ho vaig dir fa poc a una entrada al blog, si hi ha erros de forma que facin aquest contecniós administratiu que irresponsablement van anunciar. No ho faran perquè no hi ha motius per presentar-lo.


El punt més candent del ple dijous va ser la qüestió d’Indra, que va sortir en el torn de precs i preguntes. Com ja havia comentat en aquest blog és una investigació que la Sindicatura de Comptes ha realitzat per investigar irregularitats en les contractacions del grup Europraxis. És un tema complex, molt jurídic, però que per més voltes que se li doni acabarem sempre en el mateix punt: va haver un regidor socialista que no va fer bé la seva feina. Antonio Cárdenas es va permetre, fins i tot, el luxe de dir que tot era culpa del Toni Morral. Certament demencial. Dient això Cárdenas demostra conèixer poc encara la política de Cerdanyola, com encertadament va dir el portaveu d'ICV-EUiA Jordi Miró, el PSC no va nèixer al 2007.


Per seguir amb la qüestió d'Indra, dues coses més. Primer; l'Informe 21/2004 (predecesor del 22/2007 que és en el que s'expliquen les irregularitats formals a Cerdanyola) de la Sindicatura indiquen que una de les dificultats que han tingut ha estat la manca de col·laboració dels municipis investigats. Presentar al·legacions com proposa el senyor Cárdenas és un exemple de manca de la manca de col·laboració que denuncia el Síndic. I si em permeteu, un exemple de manca de transparència. Segon, és molt important destacar que l'informe no és va fer perquè el grup socialista ho demanés al Parlament. El proponent de l'expedient 256-00024/08 que va portar a l'elaboració de l'informe 22/2007 va ser el Síndic Major, com es pot veure en aquesta consulta a la web del Parlament.


Per cert, també cal destacar la insistència de Cárdenas en dir que Indra i Europraxis són grans empreses, que cal tenir-ne respecte. Que són empreses que van tenir problemes per implementar-se a Catalunya i que ara ja estan consolidades, en part gràcies a la complicitat amb diferents administracions socialistes. A mi sincerament, la història d'Indra m'és igual, m'és igual la seva implantació a Europa i a Catalunya. Amb detalls com aquests és veu qui està del costat dels poderosos.

23 comentaris:

Carme Carmona ha dit...

Hola Jesús.
Veig que encara no has entés el sentit del termini de presentació d'al·legacions en un procediment. El sentit no és no col·laborar. Ans al contrari. La col·laboració radica en donar tota la informació possible per tal que l'administració (el síndic en aquest cas) resolgui amb totes les dades objectives i subjectives possibles. No utilitzar la fase d'al·legacions només mostra una clara "deixadesa" o ganes d'utlitzar de forma partidista una possible resolució contraria a l'ens que representes. L'Alcalde, com a representant de la institució, ha de procurar pel seu bé, no del seu partit, sino de la institució. La representa sempre, pel que és bo i pel que és "menys" bó.
He vist que estudies ciencies de l'administració. Espero que això us ho expliquin bé. Mal aniriem si els periodes d'al·legacions o d'audiència fóssin entesos com a formes de posar trabetes. Això només era així en èpoques que cal oblidar i que tu, per l'edat, no has tingut la desgràcia de viure.
El que sí que entorpeix l'acció de l'administració (el síndic en aquest cas) és no facilitar la informació que s'el demana. I Cerdanyola surt a les llistes dels Ajuntaments que no han donat la informació requerida durant períodes del anterior mandat. Això ja t'ho has mirat?.
Ah!! Finalment, et volia dir que cal que tinguis en compte que ICV no va arribar al govern al 2003. Estava governant, amb el PSC, bastant abans. No sé si tu hi vivies a Cerdanyola o no. Però no el PSC ha nascut el 2007, com dius, ni Cerdanyola ha sortit al mapa al 2003, ni ICV està al govern des del 2003, si no bastant abans.

Salutacions!!

Jesús Hernández ha dit...

Hola Carme,

Gràcies per participar en aquest blog. És possible que la redacció del meu post no sigui rigorosa en termes jurídics i apunto els esclariments que em fas, que els tindré en compte.

Però entrant a qüestions sobre quina és la funció de les al•legacions, amagues una qüestió que és segurament molt fàcil d’entendre: És una pràctica habitual la presentació d’al•legacions infonamentades únicament per retardar o frenar procediments administratius. L’informe del Síndic és impecable (segons diuen els que en saben), perquè s’hauria de presentar al•legacions? Potser interessos partidistes que és del que tu acuses als que no les presenten...paradoxes de la vida.

Igual que també és molt fàcil d’entendre i d’explicar que, si un regidor és el l’encarregat de fer unes gestions, per més que jurídicament hi hagi la participació d’altres persones, el màxim responsable és la persona que materialment ha fet les gestions i no els que assistien a les reunions on es parlava del tema.

En darrer lloc, com deia al principi, la meva entrada al blog no és massa rigorosa en termes jurídics, ho accpeto i intentaré millorar-ho. Però si parlem de poca rigorositat podem parlar de les intervencions del vostre portaveu en el darrer ple que tampoc van ser rigoroses jurídicament, cosa més preocupant en el seu cas, ja que a més de ser una persona amb una elevada formació en aquest camp és un portaveu d’un grup municipal. Acusar al Toni Morral de tenir la culpa de tot, exculpar al regidor del PSC que va cometre accions irregulars o equivocar-se en el proponent d’un informe això si que és ser poc rigorós...

Per cert en l’informe 22/2007 no diu en cap moment que Cerdanyola no hagi col•laborat amb la Sindicatura.

Espero veure't més sovint per aquí, i com et deia, molte sgràcies per participar!

Anònim ha dit...

Hola Jesús. Només dir-te que Cárdenas no va dir que la culpa fos del Morral. L´Antonio González va dir que la culpa era d´Aznar i del PP, i Morral va saltar i va dir que va ser seva, llavors Cárdenas va afirmar. No intentem canviar les coses...
Ja que estem...Com pots dir que Cárdenas no coneix encara la política de Cerdanyola? Quan ha viscut aquí gairebé tota la seva vida?

L´única oposició real (i ho dic en el sentit de l´única oposició que treballa) és el Partit Socialista, per molt que ho volgueu negar. L´únic partit que treballa i assisteix als plens amb tots els temes treballats(això si, quan té tota la informació sobre la taula)és el PSC: Un grup que fa política desde l´oposició.
I si de veritat, passen coses com les que van passar dijous passat(males cares, insults, demagogia,i unes formes gens positives...) moltes persones surten del ple amb les sensacions que expresso al meu blog. I crec que això passa, ho dic amb tota seguretat, perquè a Cerdanyola hi ha un govern en minoria que no reflecteix gens la voluntat ciutadana.

Jesús Hernández ha dit...

Hola David,
ICV-EUiA està a la oposició a molts ajuntaments i quan arriba l’hora de fer els pressupostos no es dedica a fer al•legacions merament tècniques sinó a intentar que el govern de torn accepti les seves propostes polítiques. Quines propostes socialistes va rebutjar el govern?

En quant a la qüestió de si la culpa és del Morral, més o menys la cosa va anar així:

El Toni Morral va dir:
-La culpa de tot és de Toni Morral.

La resposta immediata d’Antonio Cárdenas va ser:

-Doncs sí que ho és.

Crec que el format de la formulació no canvia la intenció: donar-li la culpa a l’actual alcalde d’una mala gestió d’un regidor socialista. Quan dic que Cárdenas no coneix la política de Cerdanyola potser el que hauria de dir és que coneix poc la història del seu partit abans de la seva arribada. Sinó, no m’explico com pot ser que vulgui negar evidències de mala gestió.

De males cares insults i de formes gens positives podriem parlar de les del govern, però també les de Cárdenas a la seva primera intervenció, o les de Laura Martínez, que sense dubtes va ser la intervenció menys respectuosa en les formes de totes les del darrer ple.

Roger Morales i Puig ha dit...

Hola,

Entro al debat. A mi el ple de dijous no em va agradar. Cert és que no hi vaig estar tota l'estona, però no em va acabar de satisfer el que es respirava.

Crec que eren innecessaris els mítings polítics (vinguessin de qui vinguessin). Jo reconec que deu ser difícil ser regidor, estar en un lloc on totes les mirades i orelles se centren en tu i en el que dius, i que, per tant, deu ser fàcil caure en actituds poc edificants per la ciutadania.

Dit això, alguna reflexió:

- Em sembla certament perillós el discurs que esteu intentant crear des de la blogsfera socialista. El post del David, permetem que ho digui així de clar, em sembla passat de voltes i el de la Carme força insidiós. El que va passar dijous, ens agradi o no, ha passat en desenes i desenes de plens de l'ajuntament. No vull pensar que aquesta reacció agressiva respongui a que no esteu governant, perquè llavors significaria que no accepteu massa les regles del joc democràtic.

- Afortunadament el carrer de la ciutat no viu aquesta tensió. Cerdanyola no viu irritada, no viu sota un règim dèspota, ni sota mentides i calúmnies, com diu que sent el David.

- I, per últim, com que la Carme fa al·lusió a mi, tot i que sense dir el meu nom, també tinc alguna cosa a dir. Personalment em sembla poc net el seu comentari sobre els missatges que es van enviar per sms durant el ple. Jo li vaig enviar dos missatges al Jordi Miró (també al Santi, aquest se't va escapar). I a mi, personalment, m'ha sabut greu que això surti publicat en un bloc. Què vols que et digui, em sembla desafortunat i entrar en un estil que el que fa és generar desconfiança.

Anònim ha dit...

Ja que em confirmes la realitat de les males formes, etc...Crec que no és una cosa secundaria. Això succeix ple rere ple, i et dic de veritat que estàn passant un límit, personalment i molta gent, pensa que aquest debat està portant a Cerdanyola a un nivell de crispació innecessari, sino, ja m´ho diràs d' aquí a 6 mesos.

El govern, que no va respectar la decisió de les urnes, i a conseqüencia governa en minoria, crec que té la responsabilitat de mantenir bones relacions amb el partit majoritari de la ciutat i de la oposició.

ICV crec que mai s´esperava una oposició(el PSC clar) tan dura (en termes de la bona tasca que està realitzant) i una oposició tan forta i unida, potser per aquest motiu hi ha grans debats al ple, però això no pot portar a debats que crispen la política.

I per últim, crec que sempre la excusa de " es culpa de los socialistas" ja està una mica passada de moda. Crec que alguna vegada heu de mirar dins de casa i assumir els propis errors que es tenen, que no són pocs.

Anònim ha dit...

Hola Roger.

Aquesta és la sensació que vaig tenir a la sortida del ple, com vàries persones que també van sortir i ho van comentar. Això és tot!

En el teu comentari dius que afortunadament el carrer de la ciutat no viu aquesta tensió, ni Cerdanyola viu irritada, ni sota un règim dèspota.
Llavors Roger, Cerdanyola és una ciutat de jardins i flors, on els partits polítics respecten la decisió de la voluntat popular i on anar al ple a sobre d' aguantar unes quantes hores amb una calor horrible, surts amb un ambient totalment positiu i esperançador.

La ciutadania de Cerdanyola no viu aquesta tensió perquè no puja als plens de l' ajuntament, perquè si ho fessin...

Roger Morales i Puig ha dit...

Hola David,

Tu vas tenir unes sensacions, crec que exagerades, però respectables. Jo en vaig tenir unes altres quan vaig escoltar el fons i les formes de l'Antonio Cárdenas, en algunes ocasions, i sobretot de la Laura Martínez que crec que es va equivocar molt amb el to utilitzat. Però no m'atreviré mai a dir-los dèspotes, prepotents, caradures, demagogs, descarats, irritants, electoralistes, falsos, arbitraris, mentiders i calumnisos, com tu fas.

Carme Carmona ha dit...

Hola Roger.
Esperava els teus comentaris en el meu bloc, però tant és.
No he citat la persona que enviava missatges. Tu mateix t'has sentit al·ludit. De totes formes no crec que aquest sigui un comentari "insidiós". Fixat que dic que no deixa de tenir gràcia. I és així perque, tot i l'ambient tens que es respirava, va haver temps fins i tot pels missatges.

Crec que vaig ser bastant curosa en el post que a tu, malgrat tot, t'ha semblat diguèssim que "agrio".

A banda de tot. A mi sí que em va semblar un ple dur. Dur perque el pp se les va ingeniar (crec que amb el beneplàcit del govern que expressament va volguer contestar oralment la pregunta i així ho va dir l'Alcalde)per aconseguir el que tu i jo sabem.

Per altre banda..... tot el que dius que tu no t'atreviries mai a dir sí que ho va dir el Santi referint-se al nostre portaveu.

Clar que aquest regidor ja ens té molt acostumats a les pérdues de control emocional i posteriors disculpes.

Salutacions i no deixis de visitar el meu bloc que, creu-me, no vol ser gens insidiós; però sí sincer.

Andrés Martín ha dit...

Benvolguda Carme Carmona;
Només cal veure la seva prepotència en la seva primera aportació a la discussió per donar-se compte que vells tics socialistes mai desapareixeran. Marta Ferrussola va dir el 2003 quan CiU va perdre el govern de la Generalitat que els hi havien entrat a robar a casa... El PSC té la mateixa mentalitat a Cerdanyola. El "coto privado" ja fa temps que va desaparèixer.
Jo porto tota la vida visquent a Cerdanyola (24 anys) i també he estudiat Ciències Polítiques (i d'altres coses), però no cal res d'això per saber que no és el mateix liderar l'acció de govern que formar part del govern. L'alcalida et dóna un poder d'accès a determinada informació que és la que et dóna el poder. I major responsabilitat.
I pel que fa als contractes simplement cadascú ha d'assumir la responsabilitat dels seus actes. I si la Sindicatura actua és perquè té indicis de certes irregularitats. El vostre nerviosisme vers el tema és el que més crida l'atenció.
Per últim em reservo la meva opinió sobre una empresa com Indra, tan hipòcrita que s'enriqueix a la Guerra de l'Iraq mentre patrocina el Forum Universal de les Cultures.

Jesús Hernández ha dit...

Per començar, vull agrair-vos el debat que s’ha generat, que crec que és interessant i productiu.

Sobre les formes, jo vull tornar a dir que la intervenció que menys va respectar les formes del darrer Ple va ser la de la Laura Martínez. Cal dir també que és una regidora que tinc en gran consideració, però una cosa no treu l’altra. Si parlem de les formes del Santi (que sincerament crec que no va ser per tant) no podem obviar les formes de la Laura.

David, em preocupa molt aquest interès que tens en que Cerdanyola visqui un nivell de crispació, i fins i tot hi poses data: d’aquí a 6 mesos. Ens podem anar preparant per alguna campanya de desestabilització per part PSC?

Per cert jo NO crec que el Roger hagi dibuixat una ciutat de jardins i flors. Però crec que tu si que has dibuixat als regidors d’ICV-EUiA amb el trident, banyes i cua. I el que és pitjor, has dibuixat una ciutat que s’enfonsa. Només cal sortir al carrer per veure que això es fals.

De la intervenció de l'Andrés (encertadíssima com sempre) vull destacar el darrer apunt que fa, que tant el David com la Carme no heu tingut en consideració en els vostres comentaris. Una qüestió que per a mi no és menor: la insistència de Cárdenas a “ensalzar” la figura d’Europraxis i d’Indra. Sobre la moralitat de l’empresa Indra només cal dir que és la principal empresa espanyola d’electrònica de defensa. Entre un 50 i un 80% (segons els anys) de la facturació d’aquesta empresa és en defensa, o millor dit, en tecnologia de guerra (segons els informes de Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs). Crec que en aquest cas a Antonio Cárdenas el va trair la seva mentalitat empresarial.

Anònim ha dit...

Hola Jesús!

He posat 6 mesos, com podia haver posat tres anys, aquesta no és la qüestió.
El PSC no farà cap campanya de desestabilització al govern de la ciutat, estigue tranquils.
Sincerament, el treball i la qualitat tant del PSC com del seu grup municipal, no contempla en cap cas, aquesta opció.

HE dibuixat una ciutat que a mi personalment, no m' agrada, ni a mi, ni a milers de persones, t'ho asseguro.

I per acabar amb el tema del ple, esperarè fins al següent per veure si les actituds i les formes canvien, i de veritat, penso que Cerdanyola no viu un moment de crispació innecesari.

Salutacions!

Roger Morales i Puig ha dit...

Hola Carme,

Com que el debat havia començat en aquest bloc, doncs t'he respost aquí. Però, òbviament, llegeixo i continuaré llegint el teu.

Quan dic que el teu post em sembla insidiós no ho dic per la menció que fas als sms (que, per cert, n'hi va haver més durant el ple, i entre membres de diferents partits...), sinó per les teves paraules inicials sobre els contractes laborals. No sé, però quan vaig llegir-ho vaig tenir la sensació que intentaves introduir alguna sospita sobre aquesta qüestió.

Respecte les paraules del Santi, tot i que jo em vaig perdre la que sembla que va ser la part més calenta del ple, em costa pensar que fossin tant dures com les que fa servir el David (les torno a posar per a què quedi clar: dèspotes, prepotents, caradures, demagogs, descarats, irritants, electoralistes, falsos, arbitraris, mentiders i calumniosos). I si van ser així dic clarament que es va equivocar molt.

Ara bé. També us faig una pregunta: l'actitud de la Laura Martínez (coincideixo amb el Jesús quan diu que va ser molt poc respectuosa) us sembla adequada?

Octavi Moreno Griera ha dit...

Hola a tots,

M’incorporo a l’apassionant debat!!! La veritat es que el ple mes dolent del mandat, i no per els temes que eren importants, sinó per l’error de tot plegats de fomentar la crispació, i barrejar-ho tot de forma interessada per seguir practicant-la.

Tot i que veig que desprès seguim atrinxerant-nos en les nostres posicions per intentar justificar les actuacions politiques.

Si fem repàs dels temes, Ok a les al•legacions del PSC si creuen que es la via, endavant!!!, personalment existeixen algunes llacunes en els pressupostos, per tan es la tasca de l’oposició intentar controlar al govern.

Tema Indra, simplement “fastigós” l’utilitza d’uns i la defensa ultrança dels altres, sols vull quedar-me amb les primeres paraules del Santi, dient que no havia res d’important sols un problema de formes, de la resta millor oblidar-nos...

Per últim una sensació cada vegada mes creixent, que la política municipal viu en una bombolla limitada a quatre gats... la resta de ciutadans sols viu la realitat de la vida, economia agonitzant de no arribar a final de mes, la feina justeta i amb pocs ingressos, els embusso i l’estrès diari d’arribar tard a tot arreu, per manca d’infraestructures, cada dia patim mes la insolidaritat, incivisme, e individualisme, al perdre cada vegada mes els mínims valors morals o ètics, i mes de mil coses mes. Desprès els reclamarem que participin a les eleccions, quin exemple que donem tots plegats.

Fins aviat

Roger Morales i Puig ha dit...

Una mica tremendista no aquest retrat que fas de la societat, Octavi?

Roger Morales i Puig ha dit...

Ja m'imaginava que ningú diria res sobre l'actitud de la Laura. Aquesta és la diferència: mentre uns reconeixem que el Santi potser es va equivocar, altres...

Jesús Hernández ha dit...

Jo potser perquè al Santi li tinc carinyo; però em va semblar més fora de to la intervenció de la Laura que la del Santi. I repteixo el que he dit abans,que la Laura és una regidora que tinc en gran consideració.

Octavi Moreno Griera ha dit...

Deixeu-me reiterar el tema, crec que ens enroquem constantment amb tanca files, es una forma de fer que plana en la política municipal, i destapa una forma de fer poc oberta i amb falta de ganes d’escoltar als altres, simplement denota un estil poc participatiu...

No se, poder si cedíssim cadascú una par del seu espai i escoltéssim als altres, segur que enriquiríem el debat, i podrien sortir coses positives per Cerdanyola.

Per cert quant fem un altre birra política????

Jesús Hernández ha dit...

Hola de nou Octavi,

Jo he escoltat i respòs tots els comentaris que he rebut a aquest post, amb més o menys encert. Els que no han respost a les preguntes que se'ls hi feien han estat els companys socialistes. Jo de ganes d'escolar als altres les tinc totes, sinó les tingués no permetria missatges al blog o no en llegiria d'altres.

I a nivell als nostres representants al consistori, que crec que és a qui et refereixes en el teu darrer missatge, si treiem conclusions en base al que es va veure al darrer ple, home de propostes des de l'oposició poques... Des del PSC vam veure retrets per la data d'entrega dels informes (que no la decideix un regidor), retrets per com s'han fet els pressupostos (Algú coneix alguna proposta concreta del PSC pels pressupostos?), retrets fins i tots per haver assistit a les mateixes reunions a les que assistia un regidor que posteriorment s'ha sabut que ha realitzat irregularitats procedimentals.

I per cert potser no ve massa al cas, però quan la campanya d'alguns és fer fotos de cotxes o penjar muntatges fotogràfics insultants, segurament no s'està contribuint a general el clima d'entesa que desprès es demana...

Anònim ha dit...

Per al·lusions Jesús: Mai més he vist el cotxe allà aparcat, quina casualitat, no creus?

I també et dic que tampoc s'està contribuint a general el clima que demanem si feu campanya contra el PSC de qui ha de pujar als carros dels tres tombs i els esdeveniments que van succeïr.

Jesús Hernández ha dit...

A mi m'has vist fer campanya pels tres tombs en contra o a favor d'algú?

Jesús Hernández ha dit...

Bé com no hi ha resposta la dic jo. Mai he comentat el que va passar als tres tombs. Que siguis tu qui ho comenti només fa que refrendar la meva teoria. Que Cárdenas és l'únic regidor que s'hagi posicionat públicament sobre els dramàtics succesos dels tres tombs (crec que es nota que ho dic amb ironia) només fa que, novament, refrendar la meva teoria. Que hagueu creat un fotolog per insultar a l'alcalde, novament refrenda la meva teoria. Que ninguú d'ICV-EUiA utilitza aquestes tècniques brutes i mesquines que a vosaltres tant us agraden, és una realitat que espero que no em neguis.

Anònim ha dit...

D'on treus que s'ha creat un fotolog?
No nomès els socialistes critiquem, hi ha molta més gent que ho fa, i si de veritat ho afirmes, t'equivoques i molt.