dimecres, 19 de desembre de 2007

M'ha agradat, no m'ha agradat

  A finals d'any tothom fa balanços. Aquest any, en plena pre-campanya de les generals, segur que hi haurà molts balanços sobre la tasca del govern central en la legislatura que acaba.

  Sense entrar en dades, sense ser excesivament rigorós ni repassar hemeroteques, faré un balanç molt espontani intentant ser honest amb mi mateix i explicar que m'ha agradat i que no m'ha agradat d'aquest govern. No entro a valorar si es bo o dolent, només dic que en penso. Per fer-ho recupero el format del “M'ha agradat, no m'ha agradat” que utilitzava Xavier Bosch quan presentava el Café Baviera a Rac-1. La primera vegada que el vaig sentir em va semblar un format estúpid. A base de sentir-lo vaig veure clar que era una eina comunicativa amb gran capacitat de síntesi.


  Aquí va el meu “m'ha agradat, no m'ha agradat”:


 • M'ha agradat que tornin les tropes d'Iraq. No m'ha agradat que s'hagi incrementat la presència a l'Afghanistan.


 • M'ha agradat que s'aturés el trasbalsament de l'Ebre. No m'ha agradat que el motiu fos construir un parc temàtic de casinos a los Monegros.


 • M'han agradat les polítiques socials dels dos primers anys de legislatura. No m'ha agradat la política fiscal cada vegada més simbiòtica amb la del PP.


 • M'ha agradat la llei de la dependència. No m'ha agradat que no pugui ser una veritable llei de l'autonomia de les persones.


 • M'ha agradat que s'abordés la qüestió de la memòria històrica. No m'ha agradat que el PSOE fos covard i no s'aconseguís el veritable reconeixement a les víctimes de la repressió franquista.


 • M'ha agradat que s'aprovin algunes polítiques socials novedoses come el xec nadó o l'ajut al lloguer pels joves. No m'ha agradat la política de xecs en lloc de drets i no m'ha agradat que els xecs arribessin en la precampanya electoral.


 • I per finalitzar, unes quantes en bateria:


M'ha agradat l'equiparació en drets de les unions entre homosexuals als matrimonis heterosexuals.

M'ha agradat la conciliació de la vida familiar dels funcionaris que va impulsa el Ministre d'Administracions Públiques.

M'ha agradat Jordi Sevilla.

M'ha agradat la llei “antitabac”.

M'ha agradat la paritat a les llistes electorals.

M'ha agradat el carnet de conduir per punts.

M'ha agradat la política exterior.


No m'ha agradat que Zapatero mentís i no recolzés l'Estatut sorgit del Parlament de Catalunya.

No m'ha agradat que una vegada reformat l'Estatut al Congrés intentin paralitzar-lo.

No m'ha agradat que es segueixi sense tenir la valentia com per encarar una reforma de la constitució (reforma del Senat, reforma de la Llei electoral, successió de la corona).

No m'ha agradat l'autoritarisme del govern en les negociacions amb ETA per la pau a Euskadi.

No m'ha agradat que es voti en contra de la regularització de l'ús de cannabis o altres drogues, no m'ha agradat que no es reguli el dret a l'eutanàsia i no m'ha agradat que es voti en contra de l'avortament lliure a les primeres setmanes d'embaràs.

No m'ha agradat José Bono. No m'ha agradat el protagonisme dels sectors jacobins del PSOE.

No m'ha agradat Solbes. No m'ha agradat que estigui satisfet de que Espanya sigui l'estat de la UE-15 amb menys despesa social.

No m'ha agradat la manca d'inversions en infraestructures ferroviàries de rodalies.

No m'ha agradat la Ministra Magdalena Àlvarez. No m'ha agradat que no se l'hagi destituït.

8 comentaris:

carlos cordón ha dit...

Hola Jesús!

M'he estat llegint el post dels Monegros, en fi, que puc dir-te, a mi tambè em sembla una aberració, però haurem d'esperar com es desenvolupen els aconteixements, no crec que sigui tan fàcil, ja es veurà.

Tambè dir-te que m'ha agradat el format que has utilitzat del gran mestre Jordi Bosch, llàstima que s'hagi passat a la premsa escrita i ja no el poguem escoltar tant. Tot i no compartir-lo al 100% crec que tots els polítics haurien de fer una reflexió conjunta tan simple com aquesta.

Una salutació i Bon Nadal!

PD: Per cert, t'he linkat al meu blog, et llegire!

Santi ha dit...

Hola Jesús!

M'agradat aquest post teu, encara que no el comparteixo al 100% com el Carlos.

Estic d'acord amb tú en el tema de la memòria històrica, constitució, eutanàsia, avortament i Bono. No comparteixo l'opinió sobre l'autoritarisme del govern en les negociacions amb ETA, crec que es va fer d'una manera correcta i penso que el fi d'ETA haurà de ser per la via del diàleg.

Quan dius que t'ha agradat la política exterior inclou el "por qué no te callas?" jejeje.

Qué vagi bé!

Javi Montes ha dit...

Crec que aquesta és la millor definició de perquè tú milites a ICV i jo al PSC... En general, les coses que no t'agraden, personalment a mi sí m'agraden.

Bon Nadal Jesús!!!

Laura Martínez Miragall ha dit...

Bon Nadal Jesús! Avui és la primera vegada que entro en un blog a fer un comentari. M'estreno. Per què ara? Perquè avui he trobat un espai sosegat per llegir amb interès el que aquests dies opineu la gent dels blogs. Per què en el teu i no en un altre? Perquè el teu comentari és una comentari ple de continguts molt importants. Perquè és un comentari gens superficial com hi ha pocs i més enllà de polítiques locals. Perquè he llegit alguna altra opinió teva en premsa local -encara que no recordo què i quan- i m'ha agradat.
Amb aquest comentari es poden encetar molts debats, per exemple: Per què ningú crida al zel amb el tema dels "monegros"?; Per què sembla com si a tothom li estés bé?; D'on portaran l'aigua i com afectarà als problemàtics trasvassaments quan la sequera és un problema creixent?; Volem això? Algú realment coneix el que representen Las Vegas? Quí té interessos -econòmics- darrera aquesta mostruosa operació? Algú té cullons de contestar tot això més enllà d'escusar-se en que cal repoblar els monegros?
Laura Martínez i MIragall
regidora
Grup municipal socialista de cerdanyola.

Jesús Hernández ha dit...

Hola a tots,
Veig que aquest post ha despertat interès a les files socialistes!

Laura moltes gràcies per llegir aquest blog i moltes gràcies pel teu comentari, En quant a Los Monegros comparteixo 100% la teva indignació. No sé que és el que haurà de passar perquè s'impossi el sentit comú i s'aturi aquest projecte però espero que en aquest cas el PSOE faci una reflexió al respecte.

Javi, entenc que públicament no vulguis dir-ho; però de ben segur que alguna de les qüestions que he explicat en aquest post (o d'altres que m'he deixat) no t'han agradat de la feina feta aquesta legislatura o de les lleis aprovades/vetades.

Santi, per sort el Sr. Joan Carles Borbó no marca la política exterior, malgrat que és el màxim representant a l'exterior de l'estat espanyol i malgrat que li agradi tenir protaginisme com el "porqué no te callas" o els viatges a Ceuta i Melilla. Crec que Moratinos ha estat un bon ministre: el distanciament respecte a EUA i aproximació a França; normalització de les relacions amb Cuba i Veneçuela; presència conciliadora a l'Orient Mitjà... Per cert jo també crec que la pau a Euskadi s'arriba amb el diàleg i per això acuso al govern de manca de diàleg i de manca de concesions a l'altra part del conflicte (com per exemple amb el sumari 18/98+).

I per acabar, Carlos, acabo de recordar que “l'inventor” d'aquest format de “m'ha agradat, no m'ha agradat”, l'ex-director i presentador del Café Baviera, del Món a Rac-1 i actualment a l'Avui, com tu molt bé apuntaves és diu Xavier Bosch i no Jordi Bosch com deia al post i com tu dius desprès al comentari...Entre Jaume Bosch, Jordi Bosch, Xavi Bosch...quin embolic!!

Bé gràcies als 4 pels vostres comentaris i una salutació!

Sergio ha dit...

Buenas Jesús. Yo también escuché desde los inicios el gran Cafè Baviera de Xavi Bosch (que en su momento fue director de programación de TV3). Era un programa de fútbol diferente y no me acostaba nunca sin escuchar el "m'ha agradat, no m'ha agradat". Luego con Basté no fue lo mismo y ahora creo que lo lleva Joan Maria Pou (dejémosle como narrador de los partidos).

En fin, gobierno Zapatero... Personalmente yo creo que ha ido de más a menos. Al principio parecía una cosa que no ha acabado siendo. Comparto los puntos que señalas y creo que te quedas corto, pero es una síntesis interesante como mínimo. Me da la sensación que la valentía de ZP se iba apaciguando conforme las encuestas situaban al PP más cerca del PSOE, y eso ha acabado de cicatrizar en un giro al centro de cara a las próximas generales.

A modo sintético: el primer Zapatero prometía, el Zapatero que viene no inspira nada.

Chache

Jesús Hernández ha dit...

Ei Chache,

Estoy de acuerdo en que me he dejado algunas cosas que seguro son importantes, però así a bote pronto las que más he recordado del conjunto de la legislatura han sido estas... Como apunta Carlos en el primer comentario sería interesante que más gente pusiera en común de forma sintética como han visto la legislatura, seguro que daría mucho juego...

En cuanto a ZP, Las encuestas del CIS muestran que el "efecto Zapatero", a pesar de seguir teniendo una valorción elevada entre los ciudadanos, ha tenido un retroceso muy importante. En Catalunya, entre los encuestados con recuerdo de voto de ICV-EUiA i ERC en las pasadas generales; Zapatero ha pasado de tener el aprobado del 70% en el '03 a estar por debajo del 40% en el '07. Así que són muchos los ciudadanos que como tú opinan que Zapatero ha ido de más a menos.

Carles Rodríguez Herencia ha dit...

Hola Jesús!

A mi m'ha agradat el teu post i el teu blog.
T'has deixat poques coses, les més rellevants crec que hi són.
Pel que he pogut seguir de la vida política de Cerdanyola aquest últim any, dir que no m'ha agradat la política del PSC a la vostra ciutat.
Per l'any vinent, estaria molt bé que renovessin el seu discurs i la seva oposició fos alguna cosa més que la constant desqualificació d'un govern legítim i que funciona.
Podrien fer quelcom semblant al que ICV-IU ha fet amb el govern socialista de Madrid, per exemple.

Bona entrada d'any!

Salut i blocs!