dimecres, 24 d’octubre de 2007

STOP RACISME

Arran de l’atac brutal i covard als ferrocarrils al Baix Llobregat, em estat veient diferents reaccions en contra del racisme i la xenofòbia. Jo NO us reproduiré el vídeo amb les imatges de l’agressió, que els programes d’ahir ja es van encarregar de difondre-la prou (per exemple aquest programa de merda que és diu “El Club” va estar com mig hora reproduint sense parar la imatge mentre feien un debat de si era bo o no difondre-la), cosa que em sembla de molt mal gust.


Us parlaré del racisme a l’àmbit del futbol. Fa poc vaig poder llegir la notícia següent: Al Bastia le han quitado un punto porque sus aficionados profirieron insultos racistas a Boubacar Kébé, jugador del Libourne”, l’article posa en dubte si la decisió de sancionar amb punts és encertada o no. Jo aplaudeixo la decisió. Lamentable que hi hagi racisme, però exemplar la reacció dels organismes competents. Això passava el 15 d’Octubre de 2007, fa menys de quinze dies.

Uns mesos abans, el 23 d’agost, tenim una nova mostra de racisme al futbol La Federación Alemana de Fútbol decretó pena de 10.000 euros y tres partidos de suspensión a Roman Weidenfeller, acusado de agredir a Gerald Asamoah con comentarios racistas en el clásico Schalke-Dortmund”. A més Weidenfeller, porter del Borussia de Dortmund, va demanar disculpes públicament amb un comunicat a la seva pàgina web. El titular diu “agressió amb insults racistes”. Pel que han declarat els dos jugadors, Weidenfeller li va dir a Asamoah (que malgrat l’origen Ghanès és Alemany i fins i tot internacional) “déjame sacar negro”. Per cert, si Weidenfeller no hagués confessat, el reglament alemany preveu la pèrdua de punts per l’equip sancionat. Un nou exemple més de reglament adaptat a la gravetat dels fets.


Però que hagués passat a Espanya, s’haguessin titllat “d’agressions” els fets o de “lances del juego”? Veiem-ho en exemples. Atacs racistes a Kameni des de l’any 2005 al seu propi camp, reaccions: ni punts, ni sanció econòmica, ni tancament de camp. Res de res...Bé, una reacció sí... un comunicat de SOS racisme. Insuficient. Març de 2006, Eto’o fa l’intent de marxar del camp del Saragossa pels insults racistes que va rebre. Just un any abans, al mateix camp, La Romareda, ja va advertir de “el avance del racismo en el futbol español”. Any 2004, Luis Aragonés, seleccionador estatal, que cobra dels diners de tots els ciutadans, en un entrenament li diu a Reyes “dígale negro de mierda soy mejor que usted”, referint-se a Henry. Com ho va qualificar la premsa estatal? d’arenga, d’exercici de motivació o de “verborrea disparatada”. A Alemanya parlen d’agressió i aquí parlem d’arenga.


Al nostre estat, tenim un problema seriós amb el racisme i la xenofòbia. La manca de sensibilitats és preocupant. I si tots acceptem que avui en dia el futbol és el que era el circ pels romans, tribuna pública universal que mostra els actes costumbristes de la nostra societat, hem d’assumir d’extrema gravetat el fet que a Espanya hi hagi impunitat amb els racistes del món del futbol. Hem d'exigir una resposta política, ja que des de la federació no és fa res. Eliminar el racisme del futbol serà eliminar a milers i milers de xenòfobs en potència que perdran una referència que justifica massa sovint la seva conducta.